Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zlatá léta padesátá po čtyřiadvaceti letech

/
/
/
297 Zobrazení



V roce 1999 vyšlo první vydání knihy Bořivoje Nebojsy s ironickým názvem Zlatá léta padesátá, nyní vychází kniha znovu, doplněná, rozšířená a vybavená odkazy na prameny a literaturu.

Tisíce zmanipulovaných lidí posílaly k soudům krvelačné petice a žádaly smrt pro všechny! V polovině minulého století došlo k tolika násilnostem, zlodějnám, mučením i popravám a vraždám, že se na ně nesmí zapomínat,“ píše autor na obálce.

První část přináší obecnější pohled na období po roce 1948 a v té druhé jsou příběhy z té doby. Příběhy plné odvahy a ideálů, ovšem na straně druhé nechybí brutalita, násilí, provokace, podvrhy a inscenované procesy. Nejen Číhošť či Babice, ale i potíže lidí všech profesí především na Vysočině, falešná hranice pro odbojáře z Bystřicka či smutný konec štěpánovského mlynáře. A také prostor pro udavače, kteří hlásili Státní bezpečnosti, kdo s kým seděl a rozprávěl o pouti, co si dotyčný bral s sebou při odjezdu autobusem, kolik benzínu projel sledovaný za měsíc a dokonce i kdy štěkali ve vsi psi! V každé dědině se našel neskutečný počet bezcharakterních fízlů a dnes to archivy přestaly tajit! Komunistický režim zcela pokřivil charaktery většiny lidí, na to nesmíme zapomínat.

Vydání podpořil Kraj Vysočina z programu Edice Vysočiny.

Knihu nejvýhodněji zakoupíte v prodejnách na Žďársku, v některých infocentrech či přímo u autora.

  • Facebook
  • Twitter