Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Živé kino: Vlci, Černobyl i Jan Švankmajer

/
/
/
1353 Zobrazení



Pětadvacátá dokumentární Ji.hlava proběhne tradičně na konci října. I letos ji předznamenává Živé kino. Akce začíná tento pátek a nabídne české dokumenty na netradičních místech Jihlavy. Promítat se bude například v lesoparku Heulos, na vlakovém nádraží Jihlava nebo v kostelu sv. Ducha.

Co přinese podzimní Jihlava? „Věříme, že se na podzim opět potkáme v ji.hlavských kinosálech a oslavíme 25. ročník festivalu. Půjde o unikátní ročník, ve kterém spojíme fyzickou a digitální podobu. V minulém roce se totiž ukázalo, že je velké množství diváků, kteří do Jihlavy z různých důvodů nemohou přijet, ale ji.hlavské filmy je zajímají. Proto chceme, aby digitální verze zůstala součástí festivalu, což odpovídá i současným trendům v zahraničí,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka. „Fyzický festival je ale středem, na který vše ostatní navazuje,“ dodává.

I letos je prodej akreditací na Ji.hlavu spojen s dobročinností. Z každé akreditace zakoupené do 30. srpna věnuje festival 50 Kč na obnovu tornádem zničené Základní školy Hrušky. Za akreditaci, která nyní vyjde na zvýhodněných 650 korun, je možné zaplatit i více. Vše nad 600 korun poputuje na konto sbírky.

Živé kino zve na sedm dokumentů
Devatenáctý ročník akce začíná v pátek 20. srpna a divákům promítne sedm dokumentů, které zazářily na loňské Ji.hlavě. Promítání se zúčastní režiséři.

Živé kino zahájí v pátek snímek Vlci na hranicích Martina Páva, který zachycuje vztah lidí k vlkům vracejících se na Broumovsko. Film tematizuje vztah člověka a divoké přírody. „Do jaké míry jsme ochotni zahrnout do svých životů nepředvídatelnost ve světě, který nepatří jenom nám?“ ptá se režisér, který si z loňské Ji.hlavy odnesl zvláštní uznání v sekci Česká radost.

Do ukrajinské Pripjati – a zároveň do Dvora na Točně v Sokolovské ulici – vezme diváky film Pripyat Piano režisérky Elišky Cílkové. Černobylská tragédie po sobě zanechala dlouho zapovězenou zónu a film se vydává po stopách zaniklého života. „Dokument se stal filmovou básní, v níž se nemluví, ale vše podstatné je sdělené hudbou, písněmi či básněmi. Přála jsem si, aby můj film mluvil stejným jazykem jako černobylská zóna a nechal prostor ke čtení divákovi,“ přibližuje koncept Cílková. Osmnáctiminutovou audiovizuální elegii z Pripjati tematicky doplní snímek Jsme epicentry zemětřesení Tomáše Hlaváčka, který zachycuje téma enviromentálního žalu mladé generace.

Krásy české krajiny nabídne – za Studánkou u Skalky – snímek Pouť krkonošská režiséra Karla Čtveráčka. Film o novodobých poutnících je inspirován pěším putováním básníka Karla Hynka Máchy, který cestu absolvoval společně s Eduardem Hindlem v roce 1833.

Osobní život díry Ondřeje Vavrečky pak diváci zhlédnou na nástupišti jihlavského nádraží. „Jde o to vidět prázdno, chybění, prostory mezi. Zkrátka díry. Protože svět ve skutečnosti je spíš děravý než plný,“ říká Vavrečka. Na nádraží bude možné vyrazit také za experimentálním filmem Pět set plošin Andrey Slovákové.

Živé kino uzavře režisérská dvojice Jan Daňhel a Adam Oľha s netradičním portrétem surrealisty Jana Švankmajera. Film Alchymická pec hledá Švankmajerovu tvůrčí metodu i jeho inspirační zdroje. „Chtěli jsme vytvořit formálně nezávislý film, který nebude kopírovat Švankmajerův rukopis,“ říká Adam Oľha.

Na Živé kino Jihlava naváže 30. srpna Živé kino Praha, které v české metropoli představí dokumenty těsně před svým dokončením.

Ji.hlava v Cannes
Ji.hlavský festival se v červenci zúčastnil také Filmového festivalu v Cannes. Filmovým profesionálům zde představil každoroční výsledky East West Indexu, který sleduje zastoupení regionů v programech dokumentárních filmových festivalů. „Pandemie proměnila podobu filmových festivalů. Ukázalo se, že především festivaly v západní Evropě v minulém roce dramaticky snížily počet uváděných filmů, což negativně dolehlo i na počty uvedených filmů z regionů jako je třeba východní Evropa. Podhodnocené regiony byly během pandemie viditelné ještě méně,“ shrnuje výsledky Hovorka.

Živé kino Jihlava proběhne 20. až 29. srpna, začátky promítání ve 20.30, vstup zdarma.

25. MFDF Ji.hlava proběhne 26. až 31. října, do 20. září lze zakoupit zvýhodněnou akreditaci za 650 korun. Z každé akreditace zakoupené do 30. srpna věnuje festival 50 Kč na obnovu tornádem zničené Základní školy Hrušky. Za akreditaci je možné zaplatit i více. Vše nad 600 korun poputuje na konto sbírky.

Akreditace slouží jako plnohodnotná vstupenka na fyzickou část festivalu (filmové projekce, besedy a přednášky, offscreen program). Akreditace zároveň umožňuje čtrnáctidenní přístup do festivalové online videotéky (dostupné pouze na území ČR).

Další informace na www.ji-hlava.cz a také na festivalovém Facebooku a Instagramu.

  • Facebook
  • Twitter