Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zimní počasí je konečně u konce, v Pavlově vypustili ježky a netopýry

/
/
/
675 Zobrazení



Jarní počasí, které se podobalo spíše zimnímu, pozdrželo vypouštění netopýrů a ježků v Záchranné stanici v Pavlově a ani květen návratu zvířat zpět do volné přírody nepřál.

„Nakonec se akce podařila a ve třetím májovém týdnu jsme vypustili bezmála patnáct ježků a kolem dvacítky netopýrů, kteří zimovali v prostorách naší záchranné stanice v Pavlově,” prozradil ředitel stanice Zbyšek Karafiát.
Už v březnu pracovníci stanice do přírody vypustili v zimě vyhladovělé a zraněné dravce, které se v Pavlově podařilo vyléčit. Do oblak se vrátila tři káňata, několik poštolek a dále kalous, hrdlička i uzdravený krkavec s operovaným křídlem. Do venkovní voliéry se přestěhovalo také několik letošních veverek. Jen co se rozběhají a ještě o něco vyrostou, za několik dní by se mohly vrátit na stromy do lesů a parků. Podobný osud čeká i čtyři liščata. „Už jsou ve věku, kdy už mohou být ve venkovních prostorách, kam jim nosíme potravu a čistou vodu, a už je vůbec nekontaktujeme s cílem nechat je zdivočet, a dát jim tak velkou šanci na návrat do volné přírody,“ informovala veterinářka stanice Alexandra Karafiátová.

Zachráněné srnče, archiv Záchranné stanice Pavlov

Sezona mláďat je tady
Přestože počasí nepřeje, sezóna mláďat je v plném proudu. V záchranné stanici se aktuálně starají o čtyři liščata, mládě výra velkého, puštíka obecného, tři malé kuny, tři srnčata, šest drozdů kvíčal, pět kosů, sojku, dva holuby hřivnáče, stehlíka, nově o pět čápat zachráněných z hnízda na komíně ve Valči na Třebíčsku a početná jsou i veverčata. Když situace dovolí, mohou mláďata vidět i návštěvníci stanice. Brány areálu se totiž otevřely s počátkem května. „Nejpočetnější zástupy k nám míří o víkendech, prozatím jsme vydali cca 450 vstupenek,” uvedl Zbyšek Karafiát s tím, že ve stálých expozicích je zhruba 70 zvířat, další více než polovina, často zraněných a plachých ptáků i savců, je ve vnitřních prostorách.

Vypouštění netopýrů, archiv Záchranné stanice Pavlov


Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku venkovních částí expozic
Pro návštěvníky mají ve stanici otevřeno v pracovní dny od 9.00 do 16.00, o víkendech od 9.00 do 13.00. „V jiné časy si lidé mohou zavolat, a pokud to jen trochu půjde, rádi jim vyjdeme vstříc,“ upřesnil ředitel Karafiát.
Úplnou novinkou v areálu je budování dvou oddělených jezírek pro želvy nádherné a pro čolky a další obojživelníky. „Stále častěji řešíme nálezy želvy nádherné v naší přírodě. Poslední dvě se k nám dostaly, když je rybáři vylovili společně s rybami z rybníka. Přitom tahle želva původem ze Severní Ameriky do naší přírody vůbec nepatří a v přírodě způsobuje pohromu,“ upřesnil na závěr Zbyšek Karafiát důvod budování jezírek jako nového domova pro rozrůstající se počet obyvatelek stanice.

  • Facebook
  • Twitter