Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zemřel Pavel Fried, čestný občan Třebíče

/
/
/
672 Zobrazení



Ve věku nedožitých 89 let zemřel třebíčský rodák a čestný občan města Pavel Fried. Od úterý 4. června od 8.00 mohou občané přicházet do budovy Městského úřadu v Třebíči na Karlově náměstí a vyjádřit soustrast s jeho úmrtím.

Ve vstupní hale bude zřízeno pietní místo, kde bude umístěna kondolenční kniha, ve které lidé mohou zavzpomínat na tuto významnou osobnost třebíčské historie.

Pavel Fried obdržel v roce 2018 čestné občanství města Třebíče. Poslední rozloučení s Pavlem Friedem bude v úterý 4. 6. 2019 v 16:30 na židovském hřbitově.

Pavel Fried
(* 13. 6. 1930, † 2. 6. 2019)

Pavel Fried se narodil v Třebíči 13. června 1930 jako syn majitele železářství, v dnešní ulici Vítězslava Nezvala, na Stařečce. Po zavedení norimberských zákonů se rodiny dotkla protižidovská opatření – arizace obchodu, vyloučení ze školy, ztráta občanských práv. V dubnu 1942, když mu bylo dvanáct let, byl společně se svou matkou deportován do Terezína stejně jako předtím jeho celá rodina. Z rodiny se po válce vrátili jen on s oběma rodiči. Starší sestra se svým manželem a další Friedovi příbuzní se stali oběťmi holocaustu.

Mladý Pavel Fried dokončil základní školu na Horce. V roce 1946 šel studovat strojní průmyslovou školu v Brně, a tam také po dokončení školy v roce 1950 zůstal. Po studiu byl povolán na povinnou vojenskou službu. Nastoupil k pomocným technickým praporům a pomáhal stavět letiště v Plzni i Čáslavi. Po návratu do civilu při práci vystudoval vysokou školu, obor organizace a řízení na Vysokém učení technickém v Brně. Pracovní cesta ho dovedla až na post ředitele firmy, kterou založil spolu s kolegy již v roce 1989. Souběžně se začal angažovat v aktivitách Rotary Clubu a později také brněnské Židovské obce.

Pan Fried působil v brněnské Židovské obci, v níž byl čtyři roky členem představenstva a v návaznosti na to osm let jejím předsedou. Do své rodné Třebíče se pravidelně vracel, zejména při slavnostních příležitostech spojených právě s židovskou čtvrtí, dějinami ale i utrpením. Byl iniciátorem pojmenování prostoru před synagogou náměstím Rabína Ingbera a dlouholetým rádcem a neformálním spolupracovníkem při pořádání akcí, které popularizují židovské tradice a propagují třebíčské židovské památky.

Do svých posledních chvil Pavel Fried navštěvoval školy a vyprávěl dětem o hrůzách války, koncentračních táborech a holocaustu. S velkým osobním nasazením se snažil o to, aby na nejkrvavější zločiny minulého století nebylo zapomenuto.

V loňském roce bylo Pavlu Friedovi uděleno čestné občanství města Třebíče.

  • Facebook
  • Twitter