Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Žáci a studenti na Vysočině odevzdali vloni k recyklaci 8,58 tun baterií a vymýšleli recyklační zlepšováky

/
/
/
599 Zobrazení



Školáci a studenti z Vysočiny odevzdali v minulém roce v rámci programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět k recyklaci celkem 8 584 kilogramů použitých baterií. Zároveň prohlubovali své znalosti v oblasti třídění, recyklace a předcházení vzniku odpadů. Loni mimo jiné plnili osvětový úkol, při němž vymýšleli recyklační zlepšováky, které podpoří třídění baterií a jejich rozumnou spotřebu.

Z baterií vybraných do sběrných nádob ve školách na Vysočině se jen v loňském roce podařilo získat 5 580 kilogramů druhotných (kovonosných) surovin. Ze sta kilogramů baterií lze totiž získat minimálně 65 kilogramů ušlechtilých kovů nebo jejich slitin. Z tužkových baterií jde především o železo a mangan, Z dalších typů baterií pak také kobalt, nikl, měď nebo i stříbro. Jejich opětovným využitím chráníme přírodu před zbytečnou těžbou nerostných surovin.

„Oceňujeme především pedagogy, že koronaviru navzdory ve školách na ekologické vzdělávání nerezignovali,“ říká Kateřina Vránková, ředitelka oddělení Obchodu a Marketingu z neziskové společnosti ECOBAT, která je dlouholetým partnerem programu Recyklohraní, a dodává: „Mezi školami, které se aktivně účastní osvětových i sběrových akcí, vidíme stálice, ale radost nám dělá, že přibývají nové školy, jež hledají inspiraci a také odpovědi na otázky, které tato doba přináší. Svým postojem v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty jsou příkladem celému vzdělávacímu procesu, a to žene dopředu i nás.“

Nejlepší školy ve sběru získaly odměny
Na podzim se školy mohly také zapojit do sběrové kampaně se soutěží. V každém kraji byly vyhodnoceny první dvě nejlepší školy ve sběru baterií v přepočtu vybraných kilogramů baterií na žáka a pak ještě dvě nejlepší školy v absolutním množství odevzdaných baterií. Za odměnu dostaly poukázky na nákup zboží dle jejich výběru.

Prvenství v kraji ale i v celé republice patří ZŠ a PŠ Velké Meziříčí
Na Vysočině první místo v kategorii, která hodnotila množství baterií vybraných na žáka, obsadila Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí s rekordním množstvím 10,06 kg baterií vybraných na žáka. V této kategorii zvítězila i v rámci celé ČR. Je také školou, která odevzdala nejvíce baterií na celé Vysočině. Školákům se zde podařilo celkem vybrat 322 kg baterií.

Děti vymýšlely Recyklační zlepšováky
Stále jen polovina baterií, které se v Česku prodají, se třídí. Tedy je odevzdána na recyklaci. Druhá polovina končí v popelnicích a poté na skládkách komunálního odpadu nebo ve spalovnách. Žáci a studenti proto dostali úkol, aby hledali cesty, jak tuto situaci řešit a zlepšit. Vymýšleli, jak podpořit a zviditelnit samotné třídění, a současně omezit plýtvání bateriemi. Šlo například o jednoduché pokusy, nové přístupy v propagaci, vytváření naučných prezentací pro mladší spolužáky nebo o matematické výpočty zaměřené na snížení spotřeby baterií. Mohli se však pustit i do ryze praktických věcí – například navrhnout nové sběrné nádoby na použité baterie.
I v letošním roce má Recyklohraní pro školy připravené sběrové soutěže a osvětové úkoly. Nově se zaměřuje také na téma šetrná spotřeba vody a už na jaře představí novou metodickou příručku a výukové scénáře zaměřené právě na tuto problematiku.

  • Facebook
  • Twitter