Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Záchrana čápat u zámku ve Valči

/
/
/
1013 Zobrazení



V závěru minulého týdne zaměstnala záchrana čápat u zámku ve Valči na Třebíčsku nejen pracovníky záchranné Stanice Pavlov, ale také profesionální hasiče HZS Kraje Vysočina.

Záchranná akce se udála okamžitě po dopravní nehodě u Valče, při které uhynul čáp. Místní věděli, že jde o čápa z komína na dohled od zámku, kde na něj čeká čápice a několik mláďat, proto kontaktovali Záchrannou stanici v Pavlově a její pracovníci začali situaci okamžitě řešit. Jde totiž o to, že čápata vždy krmí táta čáp a čápice je zahřívá. Bez čápa by tak neměla šanci přežít.

Nakonec přijeli na pomoc profesionální hasiči, kteří s Jiřím Kořínkem z pavlovské stanice vystoupali plošinou až ke komínu a bezpečně vyzvedli čtyři sotva vylíhlá čápata a jedno vejce. Ve stanici je o ně náležitě postaráno, čápátko se vylíhlo v noci na neděli 23. května. Aktuálně se pracovníci stanice domlouvají s dobrovolníky – ornitology, kteří čápy po celé Vysočině kroužkují, že by vytipovali místa a podstrčili čápata ve vybraných hnízdech jiným čapím párům, aby je odchovaly.

  • Facebook
  • Twitter