Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Workshopy pomůžou pacientům havlíčkobrodské nemocnice zlepšit mobilitu

/
/
/
184 Zobrazení



Ležíš, sedíš, stojíš, chodíš, zvedáš, nosíš…. je název celoroční projektu pro všechny zaměstnance Nemocnice Havlíčkův Brod, který cílí na zlepšení mobility našich pacientů a zároveň na snížení pracovních úrazů při péči o ně.

Rehabilitační oddělení zahájilo v lednu pravidelné workshopy, při nichž se fyzioterapeuti budou věnovat zaměstnancům nemocnice a řešit jejich problémy s pohybovým aparátem a s tím spojené zdravotní komplikace. „Přibývá nám pracovních úrazů, které mají spojitost s manipulací s pacientem. Zejména péče o pacienty s pohybovým omezením či obézními pacienty, se ošetřovatelský personál často zraní. Semináře ukáží zaměstnancům, jak tomuto předcházet použitím osvědčených ošetřovatelských technik či pomůcek přispívajících k mobilitě pacienta,“ uvedla při pilotním workshopu náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Lada Nováková.
Workshopy jednou v měsíci, po celý rok povedou Kateřina Holendová a Hana Bendová z rehabilitačního oddělení.


Cílem pravidelných školení pro zaměstnance je proškolit je ve správné manipulaci s pacientem při hospitalizaci, při ošetření v ambulanci nebo vyšetřeních. Zkrátka, jak se správně postavit k pacientovi při zvedání z lůžka, jak mu pomoci s umýváním, oblékáním, při převazech a přitom nadbytečně nezatěžovat svůj vlastní pohybový aparát. Zapomínat se však nesmí ani na zaměstnance v diagnostických úsecích, ambulancích či administrativě. Ti se naučí, jak si při osmi hodinové sedavé práci správně zastrečovat a protáhnout svaly, atd.
Práce ošetřovatelského personálu je fyzicky velice náročná a následky nesprávného zatěžování mohou být časem velmi vážné. „Obrací se na nás stále více zaměstnanců s problémy s bederní páteří. Navracet je do kondice je časově náročný proces, a tak je lepší těmto zraněním předcházet a naučit zaměstnance různým úlevovým pohybům, pozicím, správné manipulaci s pacientem a zároveň jim ukázat možnosti využití zdravotnických prostředků, které mají na oddělení a mohou je používat stejně jako je používáme my, fyzioterapeuti, při rehabilitaci s pacientem. Školení bude mít velký efekt i pro pacienty, neboť ukážeme zaměstnancům vhodné pomůcky a hlavně jejich správné použití u pacientů, kteří jsou omezeni v pohybu a jak je při každodenní péči více motivovat a rychleji jim navrátit v rámci možností pohybovou aktivitu,“ sdělila Kateřina Holendová.

  • Facebook
  • Twitter