Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vzduchoplavci z Vysočiny IV.

/
/
/
479 Zobrazení



Čtvrtým dílem se dnes věnujeme průkopníkům letectví na Vysočině. Když impresário ukradl peníze Jana Čermáka po balkánském turné, musel se tento průkopník vzduchoplavby navrátit v roce 1912 zpátky do mlýna ve Velkém Meziříčí, snažil se umořit dluhy a přestal na nějakou dobu létat. Stále mu ale zůstalo letadlo Libella II.

Vítr roztočil dámám sukně až nad hlavu
Zdaleka to ale nebyl konec jeho letecké činnosti, neboť během Velké války zalétával na letišti Aspern u Vídně letadla vyrobenou továrnou Thöne & Fiala. Inu, jak Jan Čermák, tak Antonín Fiala pocházeli z mlynářských rodin z Vysočiny a měli k sobě blízko i jako průkopníci vzduchoplavby.

Jak Jan Čermák sám vzpomínal: „Libella, uložená ve voze odpočívala za mlýnem, kde se těšila všeobecnému obdivu zvláště studentů. Jednou jsem byl vyzván, abych Libellu vystavil na Obecníku, to byl tehdejší velkomeziříčský kulturní dům s velkým sálem. Při úřední prohlídce honorace města u příležitosti slavnostního zahájení výstavy jsem byl vyzván i ke spuštění motoru. Stalo se a mělo v uzavřeném sále nečekané následky. Vířivý vítr způsobený vrtulí roztočil dámám sukně až nad hlavy, takže se naskytla skutečně nevídaná podívaná, kterou jsem ani při nejvyšších letech nezažil.“

O Václavovi Hahnelovi a dalších průkopnících vzduchoplavby z Vysočiny se uskuteční přednáška na zámku v Malči v úterý 13. června 2023.

Úvodní foto: Jan Čermák

  • Facebook
  • Twitter