Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vzácná mláďata v Jihlavě: v zoo se narodily hyeny

/
/
/
326 Zobrazení



Hyeny chová Zoo Jihlava přesně deset let. K výročí si nadělila dárek v podobě mláďat. Ta pomalu prozkoumávají výběh pod dozorem pečlivé matky.

Návštěvníci mohou v těchto dnech pozorovat trojici mláďat ve výběhu hyen žíhaných arabských. Mladé hyeny přišly na svět začátkem června. „Zpočátku jsme nevěděli, kolik mláďat samice porodila. Bylo je pouze slyšet a zahlédli jsme ji, jak nese jedno mládě,“ popisuje ředitel jihlavské zoo Jan Vašák. Teď už víme, že mláďata jsou celkem tři. „Abychom samici a mláďatům na začátek dopřáli co nejvíce klidu, nechali jsme výběh zarostlý,“ vysvětlil Vašák. Sekání a úpravy ve výběhu by je mohli stresovat, čemuž jsme se chtěli vyhnout. „Proto prosíme i návštěvníky o ohleduplné chování v blízkosti jejich výběhu,“ doplnil ředitel.

V prvních dnech nebylo jednoduché mláďata vidět, jelikož většinu času trávila v noře. S počátkem prázdnin však začala postupně objevovat svoje okolí a při troše štěstí je dnes mohou zahlédnout i návštěvníci. Ven vychází spíše ráno, nebo pak pozdě odpoledne.

Hyeny v Jihlavě chováme od roku 2013. Samice Lexi přijela z anglické Zoo Twycros, samec Hutch docestoval ze Spojených arabských emirátů. V loňskem roce jsme po dlouhotrvajících zdravotních problémech o Lexi přišli, dožila se 13 let. Nová samice Beca dojela pak v srpnu téhož roku ze Parc de la Haute Touche ve Francii. Že si nový pár rozumí, dokazuje i narození letošních mláďat.

Hyena žíhaná je jediný druh hyen, který kromě Afriky obývá i velkou část Asie. Je monogamní a žije v párech, nebo smečkách tvořených párem s mláďaty. Je aktivní převážně v noci. Ve dne se ukrývá v hlubokých norách, které si sama vyhrabává, nebo osídluje nory po jiných zvířatech, jeskyně a skalní pukliny. Dorůstá do délky 80 až 120 cm a dosahuje hmotnosti 25 až 50 kg. Dožívá se 8 až 15 let. Samice je březí zhruba 90 dní, poté rodí 1 až 5 mláďat.

  • Facebook
  • Twitter