Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výstava v galerii pod širým nebem poukazuje na problém sucha

/
/
/
575 Zobrazení



Galerie Nonstrop v nejmenší uličce Jihlavy hostí novou výstavu s názvem Vodní kaple. Ulička se bude v průběhu dešťů proměňovat společně s přírodou v okolí města.
Čtyři tisíce látkových čtverců napuštěných škrobem visí v jihlavské galerii Nonstrop. Výstava v prostoru pod širým nebem poukazuje na klimatické změny a absenci vody v přírodě. Potrvá až do konce září.

Když začne pršet, škrob se začne vodou odplavovat a původní tvar navždy zmizí. Zůstanou jen zplihlé hadříky na drátkách. „Výstava ale bude pokračovat v krajině okolo Jihlavy. Tam nastane přesný opak. Čím více zplihne látka v uličce, tím více ožije příroda okolo města,“ přiblížili autoři výstavy Miroslav Janošík a Tomáš Hájek ze sdružení výtvarníků 2. nástupiště 2. kolej.

„Instalaci „Vodní kaple“, ve které se právě nalézáte, jsme vytvořili v reakci na problémy vody v naší krajině. Extrémně suché roky 2017 -2019 vytvořily vodní deficit v povrchových i hlubokých půdních horizontech. Že se nejedná jen o teoretický problém, můžete vidět na tisíci hektarech mrtvých lesů vlhkomilného smrku, který se díky suchu nedokázal účinně bránit proti kůrovci, ale i oslabených porostech borovic a jasanů, které jsou napadány rzí nebo houbovými chorobami. Chybí déšť. Na druhou stranu v případech, kdy je deště dostatek, není vůbec vyhráno. Zemědělská půda je obdělávána způsobem, který není šetrný a přizpůsobený k účinnému zasakování vody do půdy a v mnoha případech je zabírána kvalitní půda pro stavební účely,“ uvedli při vernisáži na začátku července autoři.

Vodní kaple

Vodní kaple je míněna jako prosba za vodu. Do středové nádoby, která slouží jako přivolávač deště, může každý návštěvník přilít trochu pitné vody. Když bude nádoba stále plná, bude její účinek nejsilnější. Okolo středu jsou čtyři vodní obrazce, které zastupují čtyři světové strany, ze kterých může přijít déšť. Nad prostorem s nádobou je kopule s navazující chodbou. Skoro čtyři tisíce látkových čtverců, které tvoří pohyblivou střechu uličky, jsou napuštěné škrobem a drží tvar jak kopule, tak chodby. Když začne pršet, škrob se začne vodou odplavovat a původní tvar navždy zmizí.

„Jen jsme začali na Vodní kapli pracovat, začaly chladné a deštivé roky. Z kopule možná mnoho nezbude. Hlavně že systém funguje,“ doplnili autoři.

2. nástupiště 2. kolej

Skupina 2. nástupiště 2. kolej je volným sdružením výtvarníků a byla založena Tomášem Hájkem, Miroslavem Janošíkem a Bárou Honysovou před několika lety a zabývá se širokým spektrem uměleckých technik, jako je řezba, tvorba objektů, tisk, kresba a fotografie. Skupina pravidelně pořádá otevřenou soutěž Úvalská šiška, do které účastníci vytváří práce na předem určené téma. Tomáš Hájek s Miroslavem Janošíkem vytvořili konstrukci Potulné galerie, se kterou se přesouvají krajem a mohou tak vystavoval prakticky kdekoli.

Tomáš Hájek, rodák z Českého Brodu, pracuje se dřevem od roku 2000 při navrhování a výrobě konstrukcí. Původním povoláním biolog souběžně sbíral různé dřeviny a jejich anatomické odlišnosti. První objekty tak byly založeny na kombinaci různých dřevin a ostatních materiálů. Řezbou klasických soch se začal zabývat od roku 2013. Vystavoval například na Unibrejku Praha, soutěži Samorosti, Kostelci nad Č. L., Mladé Boleslavi, Jablonném v Podještědí, Tuchorazi, Táboře a benešovském Krajinow. Tomáš Hájek se pravidelně účastní řezbářských sympózií na Dlaskově statku. Jeho práce jsou v soukromých sbírkách a v kolekci muzea Turnov.

Miroslav Janošík se intenzivně věnuje fotografii od roku 2012. V jeho tvorbě převládá zájmem o abstraktní fotografii, jakožto výrazovou platformu pro hru s různým vnímáním okolního světa. Jeho technické fotografie naopak nabízejí nezvyklé pohledy do útrob laboratorních přístrojů, které jsou většině lidí ukryté. Zatvrzele se také vrací ke krajinářské fotografii, se kterou v mládí začínal. Miroslav Janošík absolvoval Školu Perfektní Fotografie Bryana Petersona, kurz kreativní expozice a aktivně se zúčastňuje soutěže Fotostart. Vystavoval na art festivalu Unibrejk (Praha), v Galerii Pod Věží (Mladá Boleslav), v zámečku Pachtů z Rájova (Jablonné v Podještědí) či na historické tvrzi Tuchoraz.

  • Facebook
  • Twitter