Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výstava Sto let republiky v Telči

/
/
/
1056 Zobrazení



Výstava, která se koná od pondělí 1. října ve vstupní síni telčské historické radnice, připomíná vznik Československa jako zásadní moment v české historii. Při této příležitosti budou připomenuti legionáři, kteří měli lví podíl na vznik státu a mezi nimiž byli také telčští rodáci.

„Na sklonku války se v Telči konala velká národní manifestace na podporu vzniku samostatného Československa. Hlavním iniciátorem byl poslanec a předseda Svazu říšských poslanců českých František Staněk. Ke shromážděným 20 000 účastníkům na telčském náměstí tehdy promluvili politici Vlastimil Tusar a Václav Klofáč. Shromáždění podpořili také přítomní zástupci Poláků a jižních Slovanů.
Část výstavy je věnována Tomáši G. Masarykovi a Rastislavu Štefánikovi a také státním symbolům, které zůstávají dnes opomenuty, a málokdo si dnes uvědomuje, co vlastně znamenají.
Na výstavě je rovněž zmíněný i žulový monolit, vytěžený v Mrákotíně a převezený na Pražský hrad, kde byl 28. října 1928 slavnostně odhalen k desátému výročí vzniku republiky. V tomto roce také navštívil Telč prezident republiky a do městské kroniky se zapsal zlatým perem, které bude na výstavě k vidění.
Můžeme se jen dohadovat, jestli je to osud nebo náhoda, že číslo osm ovlivňuje naše dějiny. Faktem zůstává, že roky zakončené osmičkou jsou pro českou historii zásadní,“ popisuje výstavu Helena Grycová Benešová z muzea v Telči. Vernisáž bude v pondělí 1. října v 16.00 ve vstupní síni radnice v Telči.

Součástí oslav v Telči bude také slavnostní setkání ke stému výročí vzniku Československa a účast na projektu Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Strom republiky k 100. výročí vzniku Československa a Strom pro Olgu Havlovou budou slavnostně vysazeny v pondělí 1. října ve 14.30 v prostoru při cestě do zámeckého parku pod hřištěm ZŠ Hradecká v Telči. K této příležitosti bude po celé České republice vysazeno 85 stromů dobré vůle.

  • Facebook
  • Twitter