Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Východ slunce nad kostelem sv. Víta v Zahrádce

/
/
/
607 Zobrazení



Vodní nádrž Švihov (pro místní spíše Želivka), která byla vybudována v letech 1963-1980, je se svou rozlohou 1178,3 km² největší vodárenskou nádrží v České republice. Slouží jako zdroj pitné vody pro Prahu a středočeskou oblast. Napít se z mohou ale také obyvatelé Humpolecka, Pelhřimovska, Pacovska, Ledečska a Havlíčkova Brodu a okolí.

Jako při každém vzniku takto velkého vodního díla, musí občas ustoupit stranou některé vesnice, zásobárna vody vznikla zatopením vesnice Švihov, Dolní Kralovice a části bývalého městečka Zahrádka. Jednou ze staveb, které se z obce Zahrádka dochovala, je původně románský kostel sv. Víta. První zprávy o kostele pocházejí z 26. června 1219, v té době byl ale kostel mnohem menší. Současnou podobu kostel získal právě v letech 1219 či 1225. Barokní přestavbu provedl Jan Leopold Donát, kníže z Trautsonu, v roce 1738. Při barokní přestavbě byl kostel prodloužen směrem k západu. Po požáru, který Zahrádku postihl v roce 1783, byl kostel obnoven až v roce 1787. Další úprava byla provedena v roce 1811 a po požáru v roce 1850.
Kostel poté úspěšně odolával zubu času až do výstavby vodního díla Želivka, kdy byl kostel od roku 1975 nevyužívaný. Dokonce investor stavby požádal o zrušení památkové ochrany a usilovalo se zboření kostela. Nakonec se na díky průzkumům provedených v letech 1975-1977 rozhodlo o zachování kostela, který měl sloužit jako památník zatopené obci. V současnosti je objekt ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Českých Budějovicích, která na záchraně a využití kostela nadále úzce spolupracuje se spolkem Přátelé Zahrádky.
Kostel ale také přitahuje spousty turistů, a hlavně fotografů, jeho umístění v blízkosti vodní hladiny slibuje jedinečné záběry a mnohdy až neuvěřitelnou podívanou. Nejinak tomu bylo i při nedávném východu slunce, který možná i tak trochu připomněl tehdejší slávu onoho místa.
Pokud vás příběh kostela zajímá, můžete navštívit oficiální webové stránky, kde se dozvíte také, jak můžete se záchranou pomoci.

Fotoreportáž z východu slunce nad kostelem v Zahrádce


  • Facebook
  • Twitter