Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vrchol devatenáctého ročníku letní školy hned první den, debata o Rusku s předními znalci ruské společnosti

/
/
/
416 Zobrazení



V pondělí 14. srpna se uskuteční v klubu Oko v Havlíčkově Brodě v rámci devatenáctého ročníku Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského debata nazvaná Budoucnost Ruska, na Vysočinu přijíždí ruský politolog a novinář Sergej Medveděv, který bude diskutovat s běloruským novinářem Jaroslavem Šimovem.

Autor knihy Návrat ruského leviathana, kterou přeložil novinář a překladatel Libor Dvořák a vyšla v roce 2019 v češtině, patří vedle Michaila Zygara k velkým kritikům současné podoby ruského státu a společnosti. Už jeho předci byli ruským imperiálním státem postiženi, dědeček Viktor Sergejevič Medveděv (1895–1990) se stal obětí politických represí během Velkého teroru v závěru třicátých let a potom o deset let později v ruských gulazích strávil 17 let.
Sergej Medveděv studoval na konci osmdesátých let dva roky na Univerzitě Karlově v Praze, kam se v letošním roce vrátil v roli přednášejícího. Mezitím působil na Ústavu mezinárodních vztahů v Římě, v Německém institutu pro mezinárodní a bezpečnostní otázky, ve Finském institutu mezinárodních vztahů v Helsinkách a v Evropském centru pro bezpečnostní studia George C. Marshalla v německém Garmisch-Partenkirchenu. V roce 2004 se vrátil do Ruska a do roku 2020 byl profesorem na Vysoké škole ekonomické v Moskvě. Po napadení Ukrajiny Ruskem odešel do finských Helsinek. Jako novinář spolupracuje s rozhlasovými stanicemi Echo Moskvy a Rádio Svoboda.

Jaroslav Šimov, běloruský novinář a historik vystudoval žurnalistiku a moderní dějiny na Moskevské univerzitě a od roku žije a pracuje v Praze jako zástupce ředitele ruského oddělení Rádia Svobodná Evropa. Ve své práci se také soustředí na současný ruský režim, který přirovnává k „pyramidě stojící na špičce“.

Moderátorem debaty dvou zajímavých osobností bude Libor DvořákČeského rozhlasu Plus, který se dlouhodobě Ruskem, kde v mládí pobýval, zabývá. Začátek je v 19.00 v klubu Oko v Havlíčkově Brodě.

Debatu můžete sledovat také v přímém přenosu.

Úvodní foto: Sergej Medveděv, foto: archiv České televize

  • Facebook
  • Twitter