Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Voňavá dobrovolnická pomoc pro Barevný svět v Jaroměřicích nad Rokytnou

/
/
/
151 Zobrazení



První říjnové úterý vyrazilo sedm pracovníků Kraje Vysočina do Jaroměřic nad Rokytnou. Čekala je tam dobrovolnická voňavá práce na čerstvém vzduchu.

Mezi dobrovolníky byla poprvé i Pavla Pitříková. Ta se rozhodla věnovat svůj čas ostatním, tentokráte pomoci sdružení Barevný svět, který v Jaroměřicích nad Rokytnou provozuje tréninkovou bylinkovou zahradu a také kavárnu sloužící jako sociálně-terapeutická dílna.

„Drhli jsme bylinky, konkrétně tymián a na zahradě jsme sbírali měsíček, a ještě jsme stihli upravit záhony,“ přiblížila svůj dobrovolnický půlden Pavla. Miloš Malec se s chutí a vervou chopil rýče a zdárně se svými kolegyněmi vybojovali čisté záhony.

Barevný svět v Jaroměřicích nad Rokytnou poskytuje sociální rehabilitaci pro své klienty. „Vedeme klienty k pracovním návykům. Zvykají si na pracovní dobu, učí se spolupracovat, komunikovat při pracovním procesu, což třeba obnáší i to, jak se představit do telefonu a podobně,“ vysvětluje sociální pracovnice Jana Mátlová. Vedle kavárny se starají právě o bylinkovou zahradu, která je součástí té zámecké. „Nejprve musíme bylinky vypěstovat na naší zahradě v zámeckém parku. Pak je sbíráme a sušíme v této sušárně přirozeným prouděním vzduchu,“ popisuje. Pěstují tymián, mátu, mateřídoušku, sléz, meduňku, dobromysl a spousty dalších. Nyní na podzim bylinky zpracovávají a připravují z nich různé čajové směsi – na trávení, na zklidnění, proti nachlazení. Všechny bylinky zpracovávají ručně. A protože se o slovo přihlásil podzim a bylo zapotřebí práci urychlit, přijeli na pomoc dobrovolníci z Kraje Vysočina.

Pokud byste činnost sdružení chtěli podpořit, čaje si můžete zakoupit v zámecké kavárně, mimo sezónu jsou pak k dostání v obchůdku naproti zámku přímo v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Krajští dobrovolníci se už nyní chystají na další dobro-den. Začátkem prosince navštíví Integrované centrum sociálních služeb Kraje Vysočina a se seniory si užijí malé předvánoční povídání.

Článek je výstupem projektu: „Rozvoj inovativních postupů v rámci sociální ochrany a prevence v Kraji Vysočina, registrační číslo CZ.03.02.02/00/22_006/0000537“. Na realizaci projektu byly poskytnuty finanční prostředky z OPZ+, který je spolufinancován Evropskou unií.

  • Facebook
  • Twitter