Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Podzim plný akcí ve žďárském zámku

/
/
/
345 Zobrazení



Zámek Žďár nad Sázavou, který je místem podpory kultury a vzdělávání, nabízí v říjnu program se zajímavými kulturními akcemi, které jsou tipem na podzimní výlet do Žďáru.

Koncert barokní hudby v jedinečném sálu prelatury
V říjnu si mohou zájemci v prostorách sálu barokní prelatury vychutnat dobový koncert vokálního tria Drei Engel. Markéta Klaudová, Lucie Karafiátová a Pavla Radostová představí návštěvníkům během večera nazvaného Ah! Mio cor…Ó! Srdce mé… skladby o lásce od největších velikánů barokní opery. Nebudou chybět melodie velkého Claudia Monteverdiho, který stál u zrodu opery, benátského Antonia Vivaldiho, nebo G. F. Händela. Trojici sopranistek na cembalo doprovodí J. Havrlant. Atraktivní koncert se bude konat 22. října od 19.00 do 21.00. Při jeho návštěvě mohou návštěvníci zhlédnout i rozsáhlou nástropní malbu, která zdobí hlavní sál prelatury. Jedná se o zcela ojedinělé dílo, které nemuselo být ještě nikdy restaurováno.

Drei Engel

Den dýní: zábava pro celou rodinu
Den dýní se bude konat 28. října od 10.00 do 19.00. Společně zde mohou zájemci zažít světlo v mnoha podobách, tématem letos je Světlem za poznáním…Jaké lepší téma si přát v podzimní čas, který tvoří přechod mezi létem a zimou, světlem a tmou a přímo vybízí ke ztišení se. Na návštěvníky čeká spousta aktivit a her:  společné dlabání dýní, dýňové květinové aranžmá, výroba svíček, lucerniček a zářících hvězd. Pro mlsné jazýčky budou připravené dýňové pochoutky. V 18.00 se pak uskuteční večerní průvod za hvězdami. Návštěvníci si vyrobí svoji vlastní lucerničku, se kterou budou putovat po zákoutích zámku, kde bude čekat několik kouzelných zastavení.

Den dýní

Edukační programy pro školy a školky
Pro školky a školy jsou určené komplexní edukační programy, které nabízí přesah do historie, dějin umění, matematiky, fyziky nebo anatomie. Programy využívají specifické místo a autenticitu zámeckého areálu. Nejmladší si se školkou mohou užít program Kde září hvězdy. Děti budou pátrat po tom, kde se kolem nás objevují hvězdy na obloze i na zemi. První stupeň ZŠ má na výběr ze dvou programů – Odkud je blízko ke hvězdám?, při kterém prozkoumají hvězdy jako pomocníky pro měření času, jako tvary opakující se v přírodě i jako symboly v uměleckých dílech a Cesta vody, který zážitkovou formou seznamuje s koloběhem vody v přírodě. Pro druhý stupeň ZŠ a také první dva ročníky SŠ je určen program Mnich jako renesanční člověk. Během něj se z dětí stanou mniši a budou se seznamovat se životem v klášteře a se vztahem mnichů k vědě, lékařství, umění, cestování, architektuře a vzdělanosti. Posledního programu Stabilitas loci se mohou zúčastnit studenti SŠ, kteří během něj budou v pěti různě zaměřených badatelských skupinách prozkoumávat areál bývalého kláštera a zámku i Muzeum nové generace, které je držitelem ocenění Žiwa award za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě 2016 a cestovatelský portál TripAdvisor ho v roce 2018 zvolil druhým nejlepším muzeem v ČR, navíc od něj získalo i Oceněno rodiči a Certifikát výjimečnosti.
V rámci prohlídek Po stopách Santiniho, Za zdmi kláštera a Po stopách zámeckého hospodáře mohou návštěvníci prozkoumat celý areál bývalého kláštera se všemi významnými stavbami. Na závěr si můžete užít výstup k poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Tato výjimečná stavba s půdorysem pěticípé hvězdy patří zcela právem na seznam UNESCO. A jako třešničku na dortu od něj budete mít výhled na celý zámek a jeho krásné okolí shora.

Současní majitelé zámku, rodina Kinských, se řídí dvěma poselstvími svých předků: „Naše minulost je pramenem naší budoucnosti.“ a „Společnost, která tvoří, může vzkvétat a žít dál.“ Na zámku je tohle jejich nastavení patrné na každém kroku. V minulosti zde spolupracoval opat žďárského kláštera Václav Vejmluva s architektem Janem Blažejem Santinim–Aichelem. Ten se při své tvorbě nenechal svazovat tehdejšími zažitými představami o vhodných tvarech, ani architektonickými zvyklostmi. Rodina Kinských na tuto tradici navazuje a podporuje na zámku originální umění.

Více informací na zamekzdar.cz.

  • Facebook
  • Twitter