Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vlastní bydlení – velký životní krok klientů Domova Jeřabina Pelhřimov

/
/
/
503 Zobrazení



Dvojice klientů Domova Jeřabina Pelhřimov učinila zásadní životní krok. Na začátku letošního roku vyměnili službu Chráněného bydlení za vlastní bydlení ve dvou malometrážních bytech. Po pečlivé přípravě a stěhování se postavili na vlastní nohy.

S novým rokem začali psát novou životní kapitolu dva klienti Domova Jeřabina Pelhřimov. František a Kristián se z Chráněného bydlení v Pelhřimově přestěhovali do vlastního bydlení. Zařízen jim byl prozatím půlroční pronájem dvou garsonek na pelhřimovské adrese.
„Učinili jsme tak po pečlivé přípravě obou klientů s tím, že za nimi pravidelně dochází svěřený pracovník našeho zařízení. V případě potřeby pak mohou kdykoliv zavolat a obrátit se na nás. Velkou změnu v jejich životě bylo třeba také schválit na patřičných místech,“ popisuje ředitel Domova Jeřabina Pelhřimov Petr Krčál.
Na nových adresách se dvojice klientů rychle zabydlela. Stejně tak si zvykli na potřebu dělit svůj čas mezi každodenní povinnosti, koníčky či prohlídky u lékařů. „Na každý týden si klienti spolu s pracovníkem vypracovávají harmonogram činností,“ přibližuje Petr Krčál.


Zatímco František pravidelně dojíždí pracovat na pilu v Obratani, Kristián se učí na pomocného kuchaře ve škole v Černovicích. Volný čas František nejraději tráví se svojí přítelkyní, která jej navštěvuje, k tomu rád vaří a poslouchá hudbu. Velkou vášní Kristiána je pak jízda na kole. Nově se také zhlédl v posilování a natáčení krátkých videí. Kromě toho musí klienti zvládat nákupy, uvařit si a uklidit či vyprat prádlo. „Řešíme s nimi i finance, protože jejich prostředky jsou nadále umístěny na depozitním účtu zařízení. Ke správnému hospodaření jim napomáhá finanční plán,“ říká ředitel. Půlroční pronájem byl zvolen coby zkušební doba. „Pokud se změna osvědčí, určitě nebudeme bránit, aby oba klienti žili ve svém a po svém, což je také motto naší organizace. Šlo by o největší odměnu pro nás pro všechny,“ uzavírá Petr Krčál.

  • Facebook
  • Twitter