Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vírská přehrada je zaplněná na 92 %

/
/
/
2373 Zobrazení



Vírská přehrada v posledních dnech láká desítky turistů. Jedním z důvodů je, že v posledních dnech probíhá její upouštění. Současná situace (19. říjen 2020) je taková, že do přetečení horních přepadů zbývá 1,96 metrů.

„Chodím jsem pozorovat hladinu už třetí den a na to, že letošek měl být nejsušším rokem za 500 let, je docela dost vody,“ konstatuje jedna z divaček této podívané. „Za svůj život si pamatuju, že vrchním přepadem přetékala pouze jednou a musím říct, že tolik vody na jednom místě jsem snad nikdy neviděl“ vzpomíná pan Vlček, který si sem přišel udělat pár fotek plné přehrady. Nyní je přehrada zaplněná na 92 %, což je 49.12 milionů m³ vody.
Stavba vodní nádrže byla zahájena v roce 1947 a roku 1958 byla uvedena do plného provozu. Vystavěním 71 metrů vysoké hráze vzniklo jezero, jehož maximální rozloha dosahuje 223,5 hektarů.

K přehradě také náleží hydroelektrárna se dvěma turbínami a stanice pro úpravu na pitnou vodu. Průměrná výroba pitné vody se pohybuje kolem 50–60 litry za sekundu, maximálně až 200 litrů za sekundu. Při normálním denním provozu je tedy možno dodat přes 5000 metrů krychlových pitné vody.

Díky této stavbě je pitnou vodou zásobováno Novoměstsko, Bystřicko a část Žďárska, a dále také Brno a jeho okolí (Vírský oblastní vodovod). Kvůli tomu je lokalita nepřístupná k rekreaci a rybolovu, jelikož pro její okolí platí vyhláška I. pásma hygienické ochrany. Nicméně Povodí Moravy udělalo menší ústupek a na pravém břehu byla zbudována asfaltová cesta sloužící jako cyklostezka, která vede do Dalečína. Dále byla otevřena vodohospodářská naučná stezka.



Více informací o tomto vodním díle naleznete na www.prehradavir.cz.

  • Facebook
  • Twitter