Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Veronika Juráčková vystavuje v jihlavském muzeu

/
/
/
587 Zobrazení



V prostorách muzejních arkád Muzea Vysočiny Jihlava bude vernisáží ve čtvrtek 10. února v 17.00 zahájena výstava fotografií Veroniky Jurákové nazvaná Okamžiky věčnosti i pomíjivosti. Zájemci si ji mohou prohlédnout až do 27. března.

V jihlavském muzeu se v posledních letech často vystavují fotografie. Vzhledem k současným možnostem různých technologií a dostupného cestování se střídají velmi rozmanitá témata.

Výstava Okamžiky věčnosti i pomíjivosti je ale zcela jiná. Fotografie vznikaly v letech 1998 až 2010, originály vytvořila autorka Veronika Juráková od zmáčknutí spouště přes vyvolání filmu a kompletní práce ve fotolaboratoři. Pro výstavu byly negativy oskenovány a vytištěny v původní surové podobě bez retuší. Jediný „moderní“ zákrok, který autorka využila, je barevné tónování, které má vyjádřit její osobní vnímání atmosféry.
I výběr témat je málo obvyklý. Určitý smutek z pomíjivosti pozemského světa se snoubí s opatrně vyjádřenou nadějí v existenci věčnosti. Zachycuje okamžiky, které jsou běžně opomíjené a zdánlivě bezvýznamné a přehlížené – pohozená panenka, povalený pomník, toulavá kočka. Velkou část tvoří záběry z hřbitovů, jihlavských, pražských a pařížských.

  • Facebook
  • Twitter