Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ve zrekonstruovaných sálech jihlavské nemocnice dnes operují prvního pacienta

/
/
/
288 Zobrazení



Do kompletně nového zázemí operačních sálů v Nemocnici Jihlava v pondělí 18. září nastoupili do práce zdravotníci. Z celkem šesti sálů mají novou podobu čtyři z nich. Právě dnes se po více než dvou měsících uvedly do ostrého provozu. Práce ale potrvají ještě do listopadu.


Operační sály prošly výměnou opláštění, tedy celé konstrukce. Vyměnily se stativy medicinálních plynů, překládací zařízení pro pacienty, stropy, nové jsou také obrazovky. Celkově jsou to opravy za 40 milionů korun. Přestože v létě je omezená operativa, zdravotníci si sáhli na dno. „Zjednodušeně řečeno jsme všichni museli vystoupit ze své komfortní zóny,“ usmívá se vrchní sestra centrálních operačních sálů Gabriela Chylíková. „Každá odbornost má vlastní sál, a to během rekonstrukce nebylo možné. Náročné to bylo logisticky, jak vše vymyslet, aby bez problémů fungovalo a navazovalo. Pacienti rozhodně nic nepoznali, ale pro nás zdravotníky to úplně jednoduché nebylo. Přestože operativa byla v létě omezená, my jsme měli víc práce, než jindy,“ vysvětluje Gabriela Chylíková s tím, že zdravotníci trávili přesčasové hodiny také úklidem a dezinfekcí sálů, aby vše bylo připraveno na ostrý provoz co nejdříve.
Rekonstrukce byla naplánovaná na léto, kdy je provoz sice omezenější, ale rozhodně nestojí: „Samozřejmě i v létě probíhá robotická operativa, akutní výkony a další menší plánované výkony. O to náročnější pro všechny bylo, že se rekonstruovalo a několik metrů od práce montérů byli chirurgové nad pacientem,“ popisuje provozně technický náměstek Alexander Filip.

Operační sál během rekonstrukce

Ročně provedou na operačních sálech jihlavské nemocnice zhruba sedm tisíc operací. Pět tisíc z nich je plánovaných, zbytek jsou akutní operace. Sály využívají chirurgové, ortopedi, traumatologové, gynekologové, urologové a také lékaři ORL. Výkony zde podstupují jak děti, tak dospělí pacienti. Stávající prostory sloužily 20 let.

  • Facebook
  • Twitter