Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vánoční strom zamíří po jedenácté do partnerského města Brielle 

/
/
/
727 Zobrazení



V nizozemském historickém městečku Brielle zavedli po vzoru českého partnera, města Havlíčkův Brod, tradici slavnostního rozsvěcování živého vánočního stromu před jedenácti lety. Více než deset let putuje začátkem prosince kamion s českým stromem přes půl Evropy na holandský vánoční trh.

„Brielští přátelé pak na oplátku přijíždějí na havlíčkobrodský květnový trh řemesel a přímo na místě pečou či smaží holandské speciality – například koblížky oliebollen, kterými jako poděkování za strom obdarovávají kolemjdoucí,“ vysvětluje Tomáš Hermann, předseda partnerského výboru HB-Brielle .
Ve středu 28. listopadu vyrazil smrk z havlíčkobrodského Žižkova na 1100 kilometrů dlouhou trasu, aby přistál na náměstíčku Markt v centru Brielle. „Po rozvěšení vánočních ozdob, dětských obrázků a světel se rozzáří při Lichtjesavond, slavnostním večeru v pátek 14. prosince, který tradičně organizuje partnerský výbor HB-Brielle. Letos bude rozsvícení stromu doprovázet známými koledami a vánočními písněmi dětský pěvecký sbor Oříšek ze ZŠ V Sadech, mottem večera bude proto Děti dětem. Sbor pod vedením Jana Kletečky vystoupí během dvou dnů ještě na dalších třech místech v Brielle a v Zwartewaalu. Speciálně pro tato vystoupení děti nacvičují krom českých koled i písně v angličtině a němčině; a možná dojde i na jazyk místních domorodců,“ dodává Tomáš Hermann.

Potřetí za sebou se při této příležitosti uskuteční malý řemeslný trh, na který zamíří na pozvání sdružení brielských obchodníků pětice řemeslníků z našeho regionu. Nabídnou zdobené perníčky, keramiku, šperky, med i řezbářský um. Chybět nebude ani tradiční cukroví od cukrářů z hotelové školy a drobné dárečky z našich základních a uměleckých škol pro brielské děti, které ozdobily strom svými obrázky.

  • Facebook
  • Twitter