Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Třebíči vyrábějí konstrukce pro dřevostavby pro celou republiku

/
/
/
/
image
1554 Zobrazení



Během deseti let vývoje se z třebíčské firmy DNK system stal přední český výrobce stavebního systému pro dřevostavby. O úctě ke dřevu, o tom, proč stále stoupá zájem o dřevostavby, a o plánech do budoucna jsme si povídali s ředitelem Milanem Pekárkem.

DNK system je spojován s firmou Domy D. N. E. S., koneckonců sídlíte ve stejném areálu v průmyslové zóně na Hrotovické ulici v Třebíči. Někteří zaměňují DNK system s Vazník DNK. Vysvětlete nám, jak to tedy je?

Začnu od začátku. Společnost Domy D. N. E. S. založila v roce 2008  dceřinou firmu Vazníky DNK. K příhradovým vazníkům stále více přibývala výroba celostěnových panelů, což je základ pro konstrukci dřevostavby. Hledali jsme proto nový název a tím je DNK system. Navíc jsme se osamostatnili od společnosti Domy DNES.

Šikovní tesaři a truhláři najdou ve firmě DNK system uplatnění

A teď nám řekněte, čím vším se DNK systém zabývá.
Jsme výrobci prefabrikátů, což jsou panely a vazníky. Dodáváme krovy.  Kromě výroby se také věnujeme montáži, takže stavíme celou hrubou stavbu pro dřevěný rodinný domek. Partnerům, kteří od nás odebírají, dodáváme přesné návody, jak stavbu dokončit. A to je právě DNK systém. Osm let takto my a naši partneři stavíme  domy, je to osvědčený systém a velmi jednoduchý. Je vhodný i pro stavbu svépomocí.

Mluvíme o DNK systému, co to vlastně je za zkratku?
Zkratka DNK znamená dřevěné nosné konstrukce. Vychází to z původního názvu firmy. Zkratka je výstižná pro celý náš systém, proto jsme to upravili a vznikl DNK system.

Trochu mně to připomíná zlidovělý název pro betonové prefabarikáty PéZéDéčka.
Je možné, že i naše dřevěná nosná konstrukce časem ve stavebnictví zlidoví a budou jim všichni říkat DéeNKáčka.

Pojďme do výroby. Odkud berete dřevo?
Na panely používáme sušené hoblované dřevo od výrobce z Vysočiny. Vazníkové řezivo vozíme z českých pil.

A co se děje potom?
Vše funguje přes počítač. Je to součást dnešní doby.  Tady je potřeba si dát pozor. Počítač dělá jen to, co mu zadáme. A zde je to o zkušenostech lidí, kteří informace do počítače zadávají. Na výrobu vazníků používáme český program TRUSS a na výrobu panelů německý program SEMA. Když to zjednoduším, tak pila nařeže to, co jí program řekne. Dále to pak chlapi na hale složí podle plánů. Jen pro představu, jeden počítačový program vyjde zhruba na 400 000 Kč.

Bez projektantů to však nejde…
Máme tým projektantů, kteří vyřizují stavební povolení, a další tým dělá výrobní dokumentace. Na každé střední škole vás naučí připravit projekty pro stavební povolení, ale u nás si zaškolujeme každého, kdo řeší výrobní dokumentaci. Například ale brněnská Mendelova univerzita vyučuje programy pro dřevostavby.

Kolik hrubých staveb jste například vloni vyrobili?
Celkem čtyřicet. My vyrábíme DNK systém a koncovým zákazníkům říkáme, že si mohou vybrat firmu nebo živnostníky, kteří jim dostaví dům do konce. To znamená včetně elektřiny, vody a dalšího. Když to shrnu, tak my vyrábíme hrubou stavbu z kvalitních materiálů, máme certifikované panely a za svými výrobky si stojíme. Jsou požárně odolné, ekologicky šetrné, šetří provozní náklady a jedná se o velmi rychlou stavbu při dodržení přísné stavební kázně.

Co to podle vás je přísná kázeň?
Naše výrobky jsou přesné. Zakládáme si na tom, že každý díl je precizně zpracovaný, i to, co nejde vidět. Úcta ke dřevu a přísná kázeň je právě o tomto.

Zájem o dřevostavby stále stoupá. Je to dáno především tím, že do dvou dnů stojí na pozemku hrubá stavba. Jaké máte plány do budoucna?
V současné době vyrábíme panely a vazníky v jedné hale. Do pěti let bychom chtěli postavit novou výrobní halu v průmyslové zóně Rafaelova v Třebíči. Chceme zintenzivnit spolupráci se školami v regionu a vychovat si budoucí pracovníky. Máme u nás skvělou partu pracovníků a na tom chceme dále také pracovat. Lidé mají chodit do práce s radostí a vědět, že jejich práce má smysl.

  • Facebook
  • Twitter