Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V SeniorCentrech SeneCura rozdávají radost i dobrovolníci, bylo by jich potřeba ale mnohem víc

/
/
/
229 Zobrazení



Úterní Mezinárodní den dobrovolníků připomíná, že nezištná pomoc má v současné společnosti nezastupitelné místo. Nezadržitelný demografický vývoj směřuje k tomu, že už v roce 2035 bude dvojnásobný počet lidí starších 80 let, než je nyní.

Už dnes se hovoří o nedostatku personálu v pobytových sociálních službách, kde o seniory se sníženou soběstačností nebo demencí pečují. Proto v domovech pro seniory s radostí vítají každého dobrovolníka, který pomůže při skupinových nebo individuálních aktivitách. Dobrovolníci mají a budou mít své nezastupitelné místo právě v této oblasti.

V SeneCura SeniorCentrum Humpolec spolupracují s organizací FOKUS Vysočina. Díky tomuto partnerství klienty navštěvují dobrovolníci, kteří jim svojí přítomností zpříjemňují volný čas. Jsou to například majitelky terapeutických psů. „V rámci těchto aktivit k nám dochází pravidelně tři majitelé a jejich psi. Působí na klienty velmi pozitivně. Rádi si s nimi hrají a u těžce imobilních klientů neváhají, přitulí se a svou přítomností léčí tělo i duši,“ popisuje aktivizační pracovnice Štěpánka Zítková.

Mezi dobrovolníky patří v Humpolci ale třeba i paní Daniela s dvouletou dcerou Maruškou. Společně si s klienty čtou v knihách a věnují se i šití. SeniorCentrum navštěvuje i dobrovolná pojízdná knihovna.

Konec roku je čas, kdy člověk bilancuje a přemýšlí, co by chtěl změnit, co mu chybí. Zkusme se na chvilku zastavit a zamyslet se nad tím, zda nám v životě nechybí dělat někomu radost, navazovat nové kontakty, předávat a čerpat životní zkušenosti nebo zda nevyměnit samotu za společnost. Dobrovolníkem se může stát každý.

Klienti SeniorCenter jsou lidé, kteří toho už mnoho zažili a jejichž životy napsaly a stále píší spousty zajímavým příběhů. Kromě péče potřebují i naši společnost, náš čas a pozornost. Díky dobrovolnictví můžete být i vy součástí jejich radostných okamžiků.

  • Facebook
  • Twitter