Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR připomněli osobnost Františka Ladislava Riegera

/
/
/
855 Zobrazení



Pietní setkání v Poslanecké sněmovně připomnělo v pátek 3. března 120. výročí úmrtí Františka Ladislava Riegra (10. prosince 1818 – 3. března 1903), jedné z nejvýznamnějších osobností českého politického a kulturního života 19. století a českého parlamentarismu v rámci Rakouska-Uherska, jehož životní osudy jsou spojené také s Vysočinou.

Setkání se uskutečnilo v přízemí Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR u busty Františka Ladislava Riegra, která je darem z rodinného majetku Riegrových dědiců a v prostorách sněmovny je od roku 2018 jako připomínka Riegerova dvoustého výročí narození.

Pietní setkání zahájil poslanec Roman Bělor, místopředseda podvýboru pro kulturu a svolavatel akce, který připomněl Riegrovu myšlenku, zdobící státníkovu bustu: „Moci státní povstaly z vůle lidu, ony jsou jen k jeho dobru, ony trvají skrze lid“ a přivítal vzácné hosty.

Na závěr vystoupil Václav Macháček-Rieger, majitel zámku v Malči u Chotěboře. „František Ladislav Rieger nebyl jen spoluzakladatelem moderního českého parlamentarismu. Spolu se svým tchánem Františkem Palackým založili i první českou politickou stranu, ale největší zásluhy spočívaly v nezměrné šíři oborů, které svou aktivitou ovlivnil a kde zanechal nesmazatelné stopy,” dodal Václav Macháček, Riegrův prapravnuk.

Foto: archiv Václava Macháčka-Riegera
Zdroj: Natálie Dostálová, asistentka poslance Romana Bělora

  • Facebook
  • Twitter