Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Před 120 lety zemřel politik František Ladislav Rieger, jehož osudy jsou spojeny s Vysočinou

/
/
/
704 Zobrazení



Před 120 lety, 3. března 1903, zemřel František Ladislav Rieger, český politik, poslanec Říšského sněmu, jemuž císař roku 1897 udělil šlechtický titul svobodný pán. Ačkoli se Rieger narodil v Semilech na severovýchodě Čech, jsou jeho osudy spojeny také s Vysočinou.

Po povýšení do šlechtického stavu působil jako velkostatkář na panství v Malči u Chotěboře, kde v roce 1862 koupil zámek a ke konci svého života a po odchodu z politického života se věnoval správě svého velkostatku. Zámek v Malči po roce 1948 měla rodina Riegerů předat státu, v roce 1994 ho potomci rodiny restituovali a získali zpět. Nyní ho spravuje Václava Macháček-Rieger, který ho opravil a připravil expozici, která představuje nejen život a dílo Františka Ladislava Riegera, ale také jeho tchána Františka Palackého.

Expozici jsme otevřeli po letech oprav a restaurování pro veřejnost v autentických interiérech už v roce 2018 při příležitosti 200. výročí Riegrova narození,“ popisuje Václav Macháček-Rieger, který se stále intenzivně věnuje odkazu svých předků nejen na zámku v Malči, ale také ve spolupráci s rodišti obou českých politiků.

V pátek 3. března 2023 se uskuteční v Poslanecké sněmovna Parlamentu České republiky, kde Rieger zasedal část svého života, pietní setkání u jeho busty ve foyeru za účasti předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové, ministra kultury Martina Baxy, dalších poslanců, senátorů, delegace rodných Semil a také přímých potomků vzpomínaného politika.

  • Facebook
  • Twitter