Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V pondělí začne archeologický průzkum na části Masarykova náměstí v Jihlavě

/
/
/
671 Zobrazení



Od pondělí 14. února začne oplocením části Masarykova náměstí v Jihlavě a archeologickým průzkumem první etapa revitalizace náměstí. Na fotografii v článku je vidět místo vyznačené páskou, jak velká část náměstí bude oplocena.

Od jara budou zdobit centrum Jihlavy Jerlíny japonské. Pět stromů vytvoří kruh a kolem jednoho z nich bude posezení. Figurantky uprostřed vyznačené plochy na fotografii naznačují, kde budou na jaře vysazené stromy takzvaného „pokojíčku“. Jde o místo mezi morovým sloupem, kašnou a zastávkou MHD.

Než se začne se sázením stromů, které jsou v současnosti zazimovány u Správy městských lesů Jihlava, je nutný archeologický průzkum náměstí. Navíc je potřeba v místech, kde budou stromy stát, vytvořit vhodné podloží se strukturním substrátem. „Protože stromy v městském prostředí trpí nejen nedostatkem vody, ale i nedostatkem půdního vzduchu, budou zasázeny do speciálního substrátu, který by jim měl zajistit přístup pro jejich dobrý růst,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková s tím, že stejný substrát byl již použit u výsadeb ve Vrchlického ulici, kde se zatím velmi osvědčil.

Pětice jerlínů by měla být na jihlavském náměstí vysazena nejpozději v březnu či dubnu, celý „pokojíček“ by pak měl být dokončen do prázdnin. 

Stromy budou na Masarykově náměstí přibývat i do budoucna v dalších etapách revitalizace. Počítá se s celkem 105 dřevinami. V současnosti jich je na náměstí 58. 

  • Facebook
  • Twitter