Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Pelhřimově se po sedmé bojovalo o pěšce, opět s mezinárodní účastí

/
/
/
289 Zobrazení



Šachový oddíl TJ Spartak Pelhřimov, z. s., pořádal v sobotu 20. května sedmý ročník šachového rapid turnaje O Pelhřimovského pěšce pro všechny příznivce šachu, bez rozdílu věku i výkonnosti. Turnaje se celkem zúčastnilo 120 hráčů a hráček a zahrát si přijeli šachisté nejen z Vysočiny, ale i z Českých Budějovic, Vlašimi, Soběslavi, Týna nad Vltavou, Písku, Tábora, Prahy, Lysé nad Labem a Záhřebu.

Pořadatelé přivítali i zahraniční účastníky z Polska a Španělska, jejichž ELO napovídalo, že se jedná o zkušené hráče. V minulých ročnících se bojovalo o pěšce v rámci Festivalu rekordů a kuriozit druhý víkend v červnu. Letos bylo šachové klání už v květnu a tak pořadatelé mohli přivítat hosta Josefa Vaňka z Agentury Dobrý den.

Bojovat o pěšce přijel už po třetí i Martin Klimeš ze Zábřehu, handicapovaný hráč, který čelí těžkému životnímu osudu. Na stránkách ŠSČR je zveřejněna výzva o pomoc, na kterou pořadatelé upozornili a vyzvali přítomné o podporu. Šachový oddíl se rozhodl také přispět. Vzhledem ke svému rozpočtu spíše symbolickou částkou z vybraného startovného.

Hrál se jeden společný turnaj Švýcarským systémem na sedm kol, tempem 2x 15 min + pět sekund na tah. Bojovalo se tradičně o pěšce, který byl letos oříškovo-rozinkový od společnosti IBK trade, a. s. Do poslední minuty se nevědělo, kdo vyhraje a hodně rozhodovaly pomocné body.

Pro zkrácení dlouhé chvíle zajistili pořadatelé pro nejmladší účastníky dětský koutek. Zde si mohli zahrát různé hry a kreslit. Po čtvrtém kole byla delší pauza na oběd. Většina účastníků využila možnosti oběda v místě konání turnaje.

Nejstarším účastníkem byl Jiří Jiroušek z Pelhřimova (82 let). Nejmladší účastnicí byla Elena Dvořáková z DDM Telč a nejmladším účastníkem byl Štěpán Klement z TJ Jiskra Havlíčkův Brod. Rozdíl mezi nejstarším hráčem a nejmladšími hráči je 76 let.

Celkovým vítězem turnaje se stal David Brychta st. z Gambitu Jihlava, který uhrál 6,5 bodu (pouze jedna remíza). Po napínavé vítězné partii v posledním kole na první šachovnici vybojoval vítězství a získal zlatý pohár a prémiovou cenu, která byla ukryta v hlavičce pěšce – voucher pro dvě osoby ve výši 1 000 Kč v rekreačním zařízení Želivka, s. r. o. Jeho protihráč, pro mnohé favorit turnaje, Lukasz Butkiewicz z Polska se posunul až na 5. místo. Na druhém místě se umístila hráčka z Polska Klara Czaplewska se 6,5 body (také jenom jedna remíza, ale nižší pomocné hodnocení). Třetí místo a bronzový pohár vybojoval Robert Pavlíček se 6 body z TJ Jiskra Humpolec.

Pro nejlepší tři hráče z TJ Spartaku Pelhřimov, z. s., měli pořadatelé připravené plakety (zlatou, stříbrnou a bronzovou). Nejlepším hráčem a držitelem zlaté plakety a druhým obdarovaným prémiovou cenou (z hlavičky pěšce) byl Jiří Alinger s umístěním na celkovém 9. místě. Poté Pavel Slavík 14. místo a Jan Vyhnálek 18.místo (oba 5 bodů).

Vítězové

nar. do 2006 s Elem do 1500 – Jiří Alinger, TJ Spartak Pelhřimov, z. s.

nar. do 2006 s Elem nad 1500 – David Brychta st., Gambit Jihlava

H10 – Dvořák Antonín, Gambit Jihlava

D10 – Woloszyn Marta, ZŠ Horní Cerekev

H12 – Policar Martin, TJ Náměšť nad Oslavou

D12 – Mácová Markéta, ŠACHklub Tábor

H14 – Srba Daniel, ŠK Světlá nad Sázavou

D14 – Bártová Hana, ŠK Světlá nad Sázavou

H16 – Martinkovič Adam, ŠACHklub Tábor

D16 – Šťávová Markéta, TJ Náměšť nad oslavou

Další partneři a sponzoři

Agrostroj Pelhřimov, a. s., StaMPi, spol. s r.o., ČUS, Agentura Dobrý den, s. r. o., Zdravé město Pelhřimov, VZP, Tiskárna a vydavatelství 999, Kulturní zařízení města Pelhřimov, Pelhřimovská sportovní, s. r. o., SPŠ a SOU Pelhřimov, DUP-družstvo Pivovar Poutník, Centropen, a. s., Beach well, Titan, spol. s r. o. (BT Bentime), Rodinný pivovar Bernard, Pross reklama, s. r. o., Spokar, a. s.

  • Facebook
  • Twitter