Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V novém kojícím koutku havlíčkobrodské nemocnice si mohou děti i pohrát

/
/
/
804 Zobrazení



Nemocnice Havlíčkův Brod dlouhodobě patří k propagátorům kojení. Po poradně, horké lince, kojícím pokoji, příručce a dalších poskytovaných službách mají maminky malých dětí k dispozici i tzv. kojící koutek v hlavní lůžkové budově nemocnice.

Kromě klidu a soukromí pro nakojení, zde maminky najdou i přebalovací pult, mini hrací koutek a především pohodlná křesla pro kojení.
Dříve maminky využívaly především prostor čekárny dětské ambulance či jiných veřejných prostor. „Vybudování kojícího koutku předcházel požadavek samotných maminek, které sice hojně využívaly čekárny, avšak my jsme pro ně chtěli adekvátní prostor, neboť pro kojení je vhodný klid a soukromí,“ řekla primářka dětského oddělení Magdalena Chvílová Weberová.

Peníze na vybavení koutku jsme získali díky vánočnímu benefičnímu koncertu sboru Oříšek při Základní škole V Sadech v Havlíčkově Brodě, který se konal na začátku prosince loňského roku. „Vzhledem k tomu, že jsme už řadu let nositelem mezinárodního ocenění Baby friendly hospital, Nemocnice přátelská dětem a jako první nemocnice na Vysočině jsme získali v roce 2017 recertifikaci, je toto další krok k přátelštějšímu prostředí, které se snažíme vytvořit pro naše malé pacienty a maminky,“ přiblížila další pozadí vzniku koutku primářka dětského oddělení.

Nový kojící koutek je vybaven nejen křesly pro maminky, ale i malým dětským koutkem s hračkami. Koutek je zároveň dostatečně velký i pro kočárek. Intimita kojící maminky je zajištěna zatahovacím závěsem. Maminky jej najdou v oddělené chodbě RDG oddělení a cesta k němu je v hlavní lůžkové budově značena. Umístění bylo zvoleno strategicky, neboť je snadno dostupné ze všech ambulantních traktů hlavní lůžkové budovy a zároveň v dosahu ortopedické ambulance, kam maminky dochází opakovaně na kontrolu kyčlí u novorozenců.

V havlíčkobrodské nemocnici je to 97,4 % kojených dětí při propuštění z nemocnice za rok. Kojení je tedy prioritou havlíčkobrodských zdravotníků. Už od roku 2014 mají na dětském oddělení pokoj pro kojící maminky. Hospitalizovány jsou zde matky s kojenci, u nichž vznikne nějaký problém při kojení a je potřebná krátkodobá, intenzivní pomoc zdravotníků. K dispozici mají maminky také poradnu pro kojící matky, horkou linku pomoci kojícím, příručky a pomůcky.

Kojenecké období je podle odborníků nejsenzitivnějším obdobím, kvalita a množství stravy ovlivňuje růst a vývoj dítěte a má úzký vztah k vývinu případných budoucích onemocnění. Mateřské mléko je svým složením a vlastnostmi jedinečné pro výživu novorozenců a kojenců do ukončeného šestého měsíce života, potom s ostatní stravou až do jednoho do dvou roků života. Kojení je proto velice důležitou součástí v průběhu prvních měsíců života miminka a zároveň nenahraditelná forma sociální interakce matky a dítěte. Kojení má tedy význam z hlediska výživového, fyziologického, imunologického i psychologického.

  • Facebook
  • Twitter