Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V kapli v Bílém Kameni objevili původní malby

/
/
/
1003 Zobrazení



V druhé polovině května byla dokončena obnova fasádního pláště na kapli sv. Petra a Pavla v Bílém Kameni na Jihlavsku. Při odstraňování nevhodných omítek z 90. let minulého století zde byly objeveny malby, z nichž nejstarší pochází z 18. století, kdy se kaple stavěla.

Uprostřed Bílého Kamene, který je vzdálen přibližně deset kilometrů na západ od Jihlavy, byla v druhé polovině letošního května dokončena obnova kaple z 18. století. Při práci bylo nutné mimo jiné odstranit nevhodnou omítku z oprav, které zde probíhaly v 90. letech minulého století. Následkem toho se zhroutila cihelná korunní římsa, kterou omítka podepírala. Díky tomu se však světu ukázaly dvě vrstvy maleb, z nichž nejstarší pochází z doby vzniku kaple.

„V příštím roce dojde k jejich obnově restaurátorským zásahem. Před východním průčelím je navíc umístěn pamětní kámen s letopočtem 1754, který bude také v příštím roce očištěn od mechů a dalších nečistot,“ doplnila Dana Závodská z oddělení památkové péče stavebního úřadu Magistrátu města Jihlavy.

Na zabezpečení havarijního stavu statutární město Jihlava poskytlo obci Bílý Kámen mimořádný příspěvek. „Také je nutné poděkovat vysoce odborné práci firmy Štukaterství Jindřich Krejčí, která kapli vrátila nejen původní vzhled, ale udělala z ní perlu Bílého Kamene a celého jihlavského regionu,“ doplnila památkářka.

V minulém roce byla kaple odvlhčena a odsoleno soklové zdivo. V roce 2020 zde byl střešní plášť z falcovaného pozinkovaného plechu nahrazen modřínovým šindelem, který zde byl původně. Kaple má opravenou také zvonici.

Dotační program ministerstvo zrušilo

Obnova kaple na Bílém Kameni měla být původně dokončena s podporou dotačního programu „Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností“. Ten ale v minulém roce nebyl Ministerstvem kultury České republiky pro letošek vyhlášen. Podle sdělení na webových stránkách byla důvodem úspora finančních prostředků ze státního rozpočtu.

„Oddělení památkové péče se však bude snažit obnovy kulturních památek v ORP Jihlava podpořit v rámci jiných dotačních titulů,“ dokončila Závodská.

  • Facebook
  • Twitter