Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V jihlavské nemocnici dokážou tisknout pomůcky na operační sál

/
/
/
312 Zobrazení



Pomocník na operačních sálech, držák na pohotovostní telefon na urgentním příjmu, nebo na krevní vzorky. Zdánlivé drobnosti, které dokáže vyrobit 3D tiskárna. Právě tu využívají na ICT oddělení jihlavské nemocnice a denně tisknou drobnosti, které zdravotníci oceňují v ambulancích, laboratořích i na operačních sálech. Jeden vytištěný předmět dokáže ušetřit tisíce korun.

„Toto je držák anesteziologického okruhu, který využíváme na operačních sálech. V podstatě jde o destičku s několika otvory. Poptávala jsem pomůcku u specializovaných firem v oblasti zdravotnictví, a podobná věc vyjde na tisíce korun. Díky tisku v naší nemocnici jsme dosáhli přesně požadovaných rozměrů, které potřebujeme,“ pochvaluje si vrchní sestra anesteziologicko-resuscitačního oddělení Věra Čermáková.

3D tisk šetří v jihlavské nemocnice peníze

V posledních týdnech se množí požadavky zdravotníků na drobnosti, které našli na zahraničních serverech a u nás nejsou dostupné, nebo jsou zbytečně drahé. „Jedná se o drobnosti, které zvládne naše 3D tiskárna. Pro urgentní příjem například stojánek na pohotovostní telefon, pro laboratoř držák na ampulky s odebranou krví. Od zdravotníků potřebuji přesné rozměry toho, co potřebují. Vytvořím 3D model, který následně vytisknu a potom společně ladíme, jestli výsledek odpovídá tomu, co chtějí,“ popisuje vedoucí oddělení správy aplikací Michal Trojan. „Rozhodně nechceme nahrazovat zdravotnický materiál. Jde o drobnosti, které ulehčí zdravotníkům práci, jsou nahraditelné a od specializovaných firem zbytečně drahé, nebo nedostupné,“ dodává.

Na každé věci tak lze ušetřit až tisíce korun. Aktuálně 3D tiskárna pracuje na pomůcce pro ORL. Tam lékaři chtějí vyrobit součástku, která poslouží u provádění biopsií a pracuje se na několika modelech.

  • Facebook
  • Twitter