Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Jihlavě startuje Maraton s roztroušenou sklerózou – covidu navzdory

/
/
/
705 Zobrazení



Výšlap na nejvyšší bod v Jihlavě čeká na účastníky letošního Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Jubilejní 10. ročník startuje v Jihlavě v sobotu 20. března v 9.00. Kvůli koronavirové pandemii bude letošní výšlap Sráznou ulicí nekontaktní.

„Ten, kdo se odhodlá zdolat Sráznou ulici, překoná výškový rozdíl 45 metrů. Kdyby si letošní maratonci trasu zopakovali 36×, ušli by stejnou vzdálenost jako při zdolání Sněžky. Snažíme se v probíhající pandemii pacienty s roztroušenou sklerózou motivovat k pohybu i komunikaci skrze telefon nebo e-mail. Pravidelně jim například připravuji kvíz zajímavostí o Jihlavě,“ říká Jitka Večeřová z organizace Roska – Jihlava. Pacienti s roztroušenou sklerózou obvykle společně cvičí jógu nebo chodí plavat. Kvůli koronavirové pandemii ale museli řadu těchto činností omezit.
Ve speciálním režimu probíhá letos i celorepublikový 24hodinový maraton MaRS. „Letošní ročník je vzhledem k protiepidemickým opatřením hodně odlišný. Ponese se v duchu procházek a individuálního cvičení na předem připravená videa, protože nemůžeme sportovat ve skupinách. Cílem je pacienty s roztroušenou sklerózou povzbudit, aby neklesali na mysli a nerezignovali na pohyb, který je pro jejich zdraví tolik důležitý,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který celou akci organizuje.
Lidé s roztroušenou sklerózou se s pomocí počítače, mobilního telefonu nebo iPadu připojí na webovou stránku www.maratonmars.cz, kde pro ně organizátoři připravili několik instruktážních videí rozdělených podle náročnosti. Na své si tak přijdou i pacienti s většími pohybovými omezeními. „Domácí cvičení podle videí je pro řadu pacientů jediným způsobem, jak se nyní udržet v kondici. Část z nich zvládá cvičit samostatně, ale ti, kteří mají větší pohybové obtíže, obvykle potřebují dohled a asistenci. Pomoci jim může i rodina. Dobrou alternativou jsou procházky, které člověka povzbudí také na duši. V nemocnici vidíme, že se stres, nedostatek sociálních kontaktů i strach z nakažení koronavirem negativně projevují na zdraví pacientů,“ říká lékař Radek Ampapa z RS centra při neurologickém oddělení Nemocnice Jihlava. Loni se cvičení při MaRS zúčastnilo v Jihlavě 57 lidí.

Celkový výtěžek 6 252 Kč z dobrovolných příspěvků poté putoval na nákup sportovních pomůcek a pronájem tělocvičny. Pacienti se letos mohli kromě akce MaRS zapojit i do sedmitýdenní soutěže Seven Summits, při níž se společnými silami pokoušeli zdolat sedm vrcholů světových kontinentů. Sportovci měli za úkol ujít tolik metrů, kolik měří nejvyšší vrcholky světa.

  • Facebook
  • Twitter