Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Jihlavě se představí výstava o boji za samostatnost ukrajinského státu

/
/
/
573 Zobrazení



V Jihlavě se připravuje výstava o boji za ustavení i udržení samostatného ukrajinského státu nazvaná Dlouhá cesta k samostatnosti. Dějiny Ukrajiny ve 20. století. Představuje geopolitické a mocenské okolnosti vzniku ukrajinské státnosti ve 20. století. Zájemce provede důležitými milníky ukrajinských dějin až po současnost.

Výstava se uskuteční od 4. do 29. dubna v parku Gustava Mahlera. Na dvaceti panelech tam lidé najdou mimo jiné i fotografie, které pochází z ukrajinských archivů a byly vybrány ve spolupráci s historiky z Ukrajinského ústavu paměti národa.

„Ukrajina se znovu dostává do popředí pozornosti světových médií. Děje se tak na pozadí vyostření konfliktu s Ruskem, který zemi sužuje již osmým rokem a staví před nás znovu přízrak válečné hrozby. Že chatrné nebo tendenčně zabarvené povědomí o minulosti Ukrajiny ohrožuje budoucnost Česka, neplatí dnes o nic méně než v roce 2014. Dvacet panelů výstavy Dlouhá cesta k samostatnosti má proto sloužit nápravě neutěšené situace; nápravě co nejvstřícnější, pokud možno věcné, ale nevyhýbající se sporným momentům,“ uvádí autor výstavy historik David Svoboda.

Výstavu, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a pořádá ji ve spolupráci se statutárním městem Jihlava a Evropským domem Jihlava, zahájí v pondělí 4. dubna v 15.00 v parku Gustava Mahlera vernisáž. Na ní vystoupí ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra a náměstek primátorky Martin Laštovička. 

  • Facebook
  • Twitter