Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Jaroměřicích nad Rokytnou představili opravený chrám svaté Markéty

/
/
/
483 Zobrazení



V sobotu 1. října slavnostně otevřeli opravený chrám svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou. Při této příležitosti posvětili nový oltář. Slavnostní mši svatou sloužil Mons.Vojtěch Cikrle biskup brněnské diecéze, společně z jaroměřickým farářem Tomášem Holcnerem za přispění kněžích z okolních farností.

Organizačně na znovuotevření chrámu se podíleli místní farníci s jaroměřickými skauty a jaroměřickými dobrovolnými hasiči. Začátek slavnostního otevření se odehrával před chrámem, slavnostním průvodem kněžích, přicházejících k aktu předání klíče od chrámu, od stavebníků, hraběti J. A. z Questenberka společně s jeho chotí. Slavnostnímu aktu byli přítomni zástupci stavebních firem, starosta Jaroměřic nad Rokytnou K. Müller a hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.
Hrabě předal klíč otci biskupovi a ten ho dal jaroměřickému faráři p. Holcnerovi. Po odemčení střežených hlavních dveří do chrámu Páně, vešel celý zástup kněží dovnitř a za nimi významní hosté. Následovala slavnostní mše svatá, při které byl otcem biskupem posvěcen nový oltář, zapálena kadidelnice, rozžehnuto věčné světlo a slavnostní svíce a další nové liturgické vybavení. Po mši biskup Cikrle žehnal věřícím i ostatním návštěvníkům a se svým průvodem opustil chrám svaté Markéty.
Návštěvníci měli možnost si po mši, prohlédnout nově opravené prostory. Slavnostní den byl večer zakončen slavnostním koncertem souboru Musica animata za doprovodu Malého smyčcového orchestru ZUŠ Třebíč, který pod vedením uměleckého vedoucího a dirigenta K. Tomka, zahrál a zazpíval díla od Karla Jenkinse a od Charlese Norwella.

Chrám procházel opravou tři roky od podzimu roku 2019 do srpna roku letošního. Na fakturách bylo celkem zaplaceno 105 737 000 Kč. Největší podíl na opravách má firma Archatt Památky, s. r. o. Nový oltář a ostatní nové liturgické vybavení je z dílny Otmara Olivy z Velehradu.

  • Facebook
  • Twitter