Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Dukovanech spustili čtvrtý blok, elektřinu vyrábí všechny bloky

/
/
/
1025 Zobrazení



V Jaderné elektrárně Dukovany energetici spustili čtvrtý výrobní blok. Ukončili tak krátkodobou odstávku, kterou do harmonogramu zařadili z důvodu preventivní kontroly ucpávkového bloku jednoho z šesti cirkulačních čerpadel, aby předešli případné závadě na zařízení. V elektrárně jsou tak v provozu všechny čtyři bloky.

Čtvrtý výrobní blok přestal elektřinu dodávat minulý týden ve středu, kdy byly odfázovány generátory obou parních turbín. Poté energetici zahájili přípravné činnosti a vychlazování bloku. „Přestože se nejednalo o poruchu, postupujeme konzervativně. Rozhodnutí na základě diagnostiky preventivně zařízení zkontrolovat hodnotím jako správné, předcházíme tak možným neplánovaným omezením provozu. Bezpečnost musí být vždy maximální prioritou,“ konstatuje ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Kontrolní a servisní práce na čerpadle dokončili odborníci v úterý 10. července. Následně provedli tlakové zkoušky a předepsané testy zařízení. Štěpnou reakci v reaktoru energetici obnovili ve čtvrtek odpoledne. Elektřinu do sítě začal blok dodávat dnes v 6:48 hodin ráno a plného výkonu dosáhne v průběhu dnešního dne.

„V celé elektrárně se nachází desetitisíce zařízení, které jsou několikanásobně jištěny, zálohovány a monitorovány. Na řešení případných závad musíme být a také jsme odborně, technicky i procesně připraveni. Oceňuji přístup i profesionalitu našich pracovníků při úspěšném zvládnutí této preventivní odstávky,“ říká ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

  • Facebook
  • Twitter