Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Chotěboři začal první ročník Podzimní školy Josefa Kalvody

/
/
/
389 Zobrazení



Ve středu 25. října se do Chotěboře sjeli zájemci o historii Česka a Slovenska na první ročník Podzimní školy Josefa Kalvody, v jejímž rámci se až do neděle 29. října budou účastníci z České republiky a Slovenska věnovat pod vedením regionálních historiků práci historika.

První den odstartovali tématem orální historie a připravovali se na zpovídání pamětníka, se kterým se potkají ve čtvrtek 26. října a vyzkouší si tak v praxi základní postupy orální historie. Nahrávky budou následně zpracovávat podle pravidel historické práce a jejich výsledky budou využity i v budoucnu.
V pátek čeká účastníky téma barokní kultury a zbožnosti, která byla významným a všudypřítomným prvkem v 17. a 18. století. Takovým místem, kde je toto vše všudypřítomné, je poutní areál Sopoty, ležící nedaleko od Chotěboře, kam se v rámci historické vycházky účastníci podívají a ukáží si projevy barokní kultury. Sobota bude ve znamení vzniku Československa a debat nad tímto tématem a prací s historickými prameny.

Účastníci při přípravě na rozhovor s pamětníkem v rámci orální historie


Každý den doprovodí uzavřený program podzimní školy debaty významných osobností. Ve čtvrtek 26. října vystoupí v chotěbořském kině Kateřina Daczická z HeslovaVáclav Macháček-Rieger, potomek Františka Palackého a Františka Ladislava Riegera a majitel zámku v Malči, a historik Jan Luštinec, odborník na český šlechtický rod Harrachů, kteří se zamyslí na rolí šlechtice ve 21. století. Ve druhé debatě v pátek 27. října budou tři spisovatelky historické beletrie, Kateřina TučkováMilena Štráfeldová a Alice Horáčková, vyprávět o tom, jakým způsobem pracují s historickými prameny.
Třetí debata nabídne v sobotu 28. října diskusi dvou novinářek, Petry Procházkové z Deníku N a Darji Stomatové z České televize, a ukrajinistky Lenky Víchové o historických kořenech války na Ukrajině. Začátky debat jsou v chotěbořském kině vždy v 18.00.

  • Facebook
  • Twitter