Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Chotěboři šijí recyklované propagační předměty s příběhem

/
/
/
613 Zobrazení



Chotěbořské ženy sociálního podniku FOVY, s. r. o., se podílejí na výrobě recyklovaných výrobků z nepotřebného textilu. Pod jejich rukama vznikají například obaly na knížky a zápisníky, pouzdra na telefony nebo tablety, tašky na víno, kapsy na dokumenty, organizéry a kapsičky na doklady nebo kosmetiku.

Zakladatelka projektu FOREWEAR, Markéta Borecká, pomáhá ve firmách spoluorganizovat sbírky oblečení, které už zaměstnanci nevyužijí, a velká část z něho je věnována charitativním obchůdkům. Pokud něco zbyde, je to přidáno do procesu recyklace. Z recyklované textilie z přebytků průmyslových výrob pak vznikají originální výrobky, které dávají práci lidem, kteří by se jinak složitě uplatňovali na trhu práce. Její projekt umožňuje firmám podílet se na dobré věci, a navíc rozdat zaměstnancům, klientům nebo firemním partnerům originální, netradiční, udržitelné firemní dárky a recyklované propagační předměty, které s sebou nesou příběh.

Na výrobcích FOREWEAR totiž pracuje hned šestice žen v Chotěboři, a to od roku 2014. „Když už mají naše výrobky někde vznikat, mým přáním je, abychom jejich prostřednictvím dali práci těm, kteří by ji jinak hůř sháněli. Spolupráce s chotěbořským provozem FOVY má proto velký smysl,“ potvrdila Markéta Borecká.

Jednou z šikovných děvčat v Chotěboři je i paní Eliška, která je rozvedená, má částečný invalidní důchod a dvě děti. Je proto ráda, že má práci a kolem sebe spoustu dobrých lidí. V Chotěboři šije už osm let.
Komu také tento projekt pomáhá, je paní Pavlína, kterou začaly během nenaplněného manželství pronásledovat deprese, úzkosti a nespavost. Nakonec se odhodlala k rozvodu a našla si práci právě mezi švadlenkami v Chotěboři. „Šití pro FOREWEAR mi přirostlo k srdci a baví mě,“ potvrdila. Nyní už ve FOVY šije šestým rokem.

Spolupráce přitom s projektem FOREWEAR začala podle slov vedoucí chotěbořské šicí dílny nenápadně. „Ze zbytků plátna jsme šily klíčenky. Až poté jsme zkusily tento zvláštní materiál, nevěděly jsme, jestli budeme schopny z něho šít. Byla to pro nás výzva. Nakonec se to povedlo a ve spolupráci nás to posunulo,“ potvrdila Vlasta Teclová. Od té doby se tak zakázky pro tento projekt velkou měrou podílí na příjmech chotěbořské dílny. „Jenže od covidu se zakázky samozřejmě snížily. Firmy začaly šetřit. Tak uvidíme, jak to bude pokračovat dál,“ dodala.

  • Facebook
  • Twitter