Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Brodě se opět rozhoří středověká sklářská pec

/
/
/
582 Zobrazení



Skláři Vysočiny a Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod připravili na poslední prázdninový víkend od pátku 26. do neděle 28. srpna tavbu skla v replice středověké sklářské pece, která se nachází v lokalitě Vlkovsko na okraji Havlíčkova Brodu.

Letošní ročník pořadatelé obohatili o mezinárodní rozměr. Přijedou za nimi kolegové z Rakouska, kteří zkoušejí podobný experiment ve skanzenu v Elsarnu v Dolním Rakousku, kde mají repliky sklářské pece z doby římské. Kromě kouzla skla a šikovných rukou sklářů v čele s Františkem Novákem si návštěvníci víkendového programu mohou vychutnat i další řemesla – hrnčířství, výrobu šindelů, stloukání másla či zpracování textilu.
Doprovodný program proběhne v sobotu, pátek je věnován sklu, výkladu o sklářství a starých technikách, v neděli se bude od 10.00 konat aukce výrobků ze sklářské pece. Tavba v replice sklářské pece byla nominována na cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. Pro tavbu mohou zájemci hlasovat až do konce září na stránkách Národního památkového ústavu. https://www.npu.cz/cs/opravujete-pamatku/inspirujte-se/81056-tavba-skla-v-replice-stredoveke-sklarske-pece-u-havlickova-brodu

  • Facebook
  • Twitter