Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ukrajinci jsou dobří zaměstnanci, vláda urychlit vydávání pracovních povolení

/
/
/
1939 Zobrazení



Už pět zaměstnanců z Ukrajiny pracuje v rodinné firmě na Vysočině a o dalších Vlastimil Zelený uvažuje. Nedávný vládní návrh zdvojnásobit počet pracovních povolení pro Ukrajince tak firma vítá, méně už rozhodnutí poskytovat jim vyšší zaručenou mzdu.

„Zaručená mzda pro Ukrajince vyšší o jednu pětinu mi přijde jako nesmysl. Těžko budeme takové zvýhodňování vysvětlovat místním zaměstnancům. Ukrajince zaměstnáváme a odměňujeme úplně stejně jako tuzemské spolupracovníky,“ vysvětluje Vlastimil Zelený, jednatel rodinné firmy Vlastimil Zelený ‒ START.
„Ukrajinské kolegy přitom zaměstnáváme rádi, oceňujeme na nich ochotu pracovat a snahu naučit se česky a začlenit se mezi místní lidi,“ dodává.

Češi i cizinci mají mít stejné podmínky
Stejně to vidí i většina české populace, ukázal průzkum, který pro personální společnost Předvýběr.CZ v červenci uskutečnila agentura STEM/MARK. Vyšší zaručenou mzdu pro Ukrajince odmítá 73 % Čechů (na Vysočině dokonce 79 % dotázaných) s tím, že „všichni by měli mít stejné podmínky“. Slabá čtvrtina (23 % v celé zemi, 21 % lidí na Vysočině) souhlasí s návrhem, pokud neznevýhodní české zaměstnance. „I když chápu, že opatření má Ukrajince chránit před nepoctivými zaměstnavateli, rozhodně to není dobrý nápad. Vůči českým zaměstnancům představuje jasnou diskriminaci,“ míní František Boudný, šéf personálky.

Češi přitom zahraniční zaměstnance hodnotí kladně, jak ukázal průzkum: podle 30 % pracují stejně dobře jako Češi, jedenáct procent dotázaných se dokonce domnívá, že jsou pracovitější a snaživější.

Serhii: spolupracovníci mě za cizince nepovažují
Oleksander Serhii Hryha ze Zakarpatské oblasti pracuje ve firmě Vlastimil Zelený ‒ START od loňského prosince jako zedník a vedoucí pracovní skupiny. I na Ukrajině pracoval jako zedník, na Vysočinu ho přivedl zájem o získání zkušeností z práce v cizině a pochopitelně snaha vydělat si. Jeho žena pracuje jako učitelka, kdykoli má prázdniny, jezdí za ním. Uvažují o tom, že by se přestěhovali, líbí se jim u nás. „Spolupracovníci ve firmě jsou fajn, jako cizince nás vůbec neberou. V hospodě po nás ze začátku koukali divně, ale zatím k žádnému konfliktu nedošlo, takže jsme si asi všichni nějak sedli,“ svěřuje se Serhii.
Co by však zaměstnávání Ukrajinců rozhodně pomohlo je zjednodušení administrativy. „Loni se všechno dalo zvládnout zhruba za půl roku, letos to bude trvat nejméně tři čtvrtě roku,“ stěžuje si Petra Zajíčková, která má ve firmě Vlastimil Zelený ‒ START na starosti právě agendu ukrajinských zaměstnanců.

  • Facebook
  • Twitter