Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Úklid po nedávné bouři zabere v Jihlavě ještě minimálně měsíc

/
/
/
451 Zobrazení



Bezprostřední úklid po bouři zajistili v Jihlavě dobrovolní i profesionální hasiči. Následný úklid na jihlavských sídlištích zajišťují prostřednictvím Správy městských lesů pracovníci odboru životního prostředí Magistrátu města Jihlavy.

Předposlední červnovou noc se Jihlavou prohnala větrná smršť doprovázena silnou bouřkou a deštěm. Meteorologové vyhodnotili sílu větru jako nejhorší za posledních patnáct let. Vyvrácené stromy a popadané větve ničily nejčastěji auta na parkovištích. Úklid zabere ještě minimálně měsíc a celková částka se může vyšplhat a do stovek tisíc korun.

„Hned druhý den po bouřce jsme začali systematicky mapovat celou Jihlavu, abychom si udělali představu o rozsahu škod a určili si priority. Mnoho podnětů nám přicházelo od strážníků městské policie i od občanů prostřednictvím aplikace Hlášení závad nebo telefonicky. Podněty občané oznamovali i přímo na Správu městských lesů. Všem občanům, strážníkům i kolegům ze Správy městských lesů, kteří se takto podíleli na mapování škod a závad patří veliký dík, nám jako správci veřejné zeleně tato pomoc velice usnadňovala práci. Přesto i téměř tři týdny po bouři stále vyvstávají najevo nové události, které je třeba řešit,“ uvedla Martina Gregorová z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.

Nejvíce zasaženou oblastí byla podle dobrovolných hasičů ulice U Boroviny, kde bylo několik vyvrácených stromů, polámané sloupy veřejného osvětlení a strhané dráty elektrického vedení. Profesionální hasiči, kteří na celé Vysočině během této noci vyjeli přibližně třistakrát, uvádějí jako nejhorší jihlavskou ulici Na Kopci. „Situace byla vážná i v samotném krajském městě. Ve středu před šestou hodinou byly povolány dvě jednotky hasičů do ulice Na Kopci. Na parkovišti v ulici bylo poškozeno přibližně dvcet vozidel od popadaných stromů a větví,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová. Podle pracovníků odboru životního prostředí jihlavského magistrátu byl majetek poničen i na Ústředním hřbitově, k poškození auta došlo i v důsledku vývratu smrku na Štefánikově náměstí.

„Úklid škod po bouři zabere ještě minimálně měsíc. Dle možností město od popadaných stromů, větví a rozlámaných keřů postupně čistí pracovníci Správy městských lesů. Jednotlivé práce objednává dle stupně naléhavosti odbor životního prostředí jihlavského magistrátu,“ doplnila Martina Gregorová. Na úklidu se podílel také odbor dopravy prostřednictvím Služeb města Jihlavy, jejíž pracovníci pomocí čistících strojů řešili drobné úlety na komunikacích.

Hasiči museli kromě vyvrácených stromů a dalších technických událostí spojených se silným větrem, řešit také jedno vyvrácené okno: „Jednotka vyjela 29. června ve 22 hodin na ulici U Pivovaru, kde došlo v bytě v osmém patře k vyvrácení křídla okna vlivem poryvu větru, a invalidní osoba v bytě nemohla okno udržet. Členové jednotky provedli zavření a zajištění okna, poučili uživatele bytu a následně odjeli k další události,“ uvedl velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů Jihlava – Bedřichov Marek Zemín, který také blíže popsal spolupráci hasičů s městem při podobných událostech: „Město nás vybavuje technickými prostředky a technikou na likvidaci podobných událostí. Při dlouhotrvajících zásazích nám zajišťuje přes oddělení krizového řízení ochranné nápoje a stravu.“

  • Facebook
  • Twitter