Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

U novorozenců zjišťují v havlíčkobrodské nemocnici vážné dědičné onemocnění

/
/
/
771 Zobrazení



Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod nabízí od 1. června bezplatnou možnost zjištění závažného dědičného onemocnění Familiární hypercholesterolémie u novorozence, které se projevuje vysokou hladinou cholesterolu v krvi.

Oddělení je jedním z deseti vybraných pracovišť v republice, které je součástí pilotního projektu screeningu onemocnění Familiární hypercholesterolémie Význam projektu spočívá v detekci onemocnění FH u osob již v jejich novorozeneckém věku. To umožní u FH-pozitivních osob včas zahájit adekvátní léčbu a provést další režimová opatření, která u nich povedou k dramatickému snížení rizika předčasných úmrtí a nefatálních kardiovaskulárních ischemických příhod, které by jim hrozily v jejich produktivním věku. Do projektu bude zařazeno 10 000 novorozenců, u nichž bude proveden odběr pupečníkové krve, ze které bude v biochemické laboratoři stanovena hladina krevních lipidů – LDL cholesterolu a celkového cholesterolu.

Těhotné ženy se mohou objednat každou středu od 8.00 do 12.30 do prenátalní ambulance havlíčkobrodské nemocnice a domluvit se předem na náběru vzorku z pupečníkové krve u novorozence. Telefonní číslo: 569 472 197 nebo 569 472 397.

  • Facebook
  • Twitter