Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

U Jaderné elektrárny Dukovany od víkendu roste nová ovocná alej

/
/
/
531 Zobrazení



Novou alej jabloní, hrušní a švestek k podpoře zdravého životního prostředí v těsné blízkosti Jaderné elektrárny Dukovany dnes energetici vysadili u nového parkoviště se zastřešením z fotovoltaických panelů nové generace. Samotné výsadby se ujal spolek JARO pro Dukovany společně s dalšími dobrovolníky. Účastnily se celé rodiny.

Nové ovocné stromky hrušní, jabloní a švestek tvoří společně s bylinkovou zahrádkou, která se nachází přímo v areálu elektrárny, největší jadernou vinicí pod chladicími věžemi, vsakovací retenční nádrží a aktivní podporou hnízdění sokolů stěhovavých pestrou skupinu aktivit podporujících životního prostředí přímo v elektrárně.

Pro ovocné stromy, které doplní estetický pohled na elektrárnu po provedené výstavbě parkoviště s FVE zastřešením a nové administrativní budovy v jeho blízkosti, se energetici rozhodli i přes jejich náročnější údržbu. „Věřím, že ovocná alej už brzy poslouží návštěvníkům elektrárny stejně jako my využíváme produkty bylinkové zahrádky v naší jídelně, vinohrad k prezentaci úrodnosti regionu nebo bobři a sokolí čtyřčata rozšiřují druhy zvířat žijících v okolí elektrárny,“ vysvětluje záměr výsadby nové aleje Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Celkem 46 ovocných stromů od dnešního dne lemuje část cesty od elektrárny směrem na obec Rouchovany. Do výsadby, která probíhala za doprovodu pravého aprílového počasí a pod dohledem odborníků, se zapojilo 30 dobrovolníků z řad JAderných ROdičů pro Dukovany a veřejnosti. Sad ptactvu poskytne potřebné útočiště a v době zralosti plodů poskytne osvěžení turistům a návštěvníkům regionu. Ani tím však péče energetiků o přírodu nekončí. Ještě letos plánují u elektrárny instalaci pěti včelích úlů.

Ovocný sad je součástí závazku vlastními silami zasadit strom za každého zaměstnance Skupiny ČEZ v České republice, a pomoci tak ke zmírnění klimatických změn a k obnově lesů zničených kůrovcem. Výsadbu téměř 23 tisíc stromů provedou sami zaměstnanci v rámci dobrovolnických dnů. Jarní sázení se v roce 2020 muselo z důvodu pandemie covid-19 zrušit a na podzim bylo sázení omezeno. Do splnění závazku proto v tuto chvílí zbývá zasadit necelých 8 500 stromů.

  • Facebook
  • Twitter