Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Týdny pro duševní zdraví na Vysočině odstartovaly Festivalem na vlastní duši

/
/
/
834 Zobrazení



Týdny pro duševní zdraví jsou největší multižánrovou osvětovou kampaní o duševním zdraví a lidech s duševním onemocněním v České republice. Každý rok se zapojuje i FOKUS Vysočina ve svých střediscích.

Během září se ve čtyřech městech koná festival Na vlastní duši, který nabízí hudbu, workshopy, besedy i rozhovory.
„Chceme v co největším počtu lidí probudit myšlenku, že duševní zdraví je stejně důležité jako to somatické. Že se týká každého z nás a je potřeba o něj pečovat,“ říká o hlavní motivaci k pořádání akce vedoucí pelhřimovského střediska FOKUS Vysočina, Markéta Křivánková.

Duševní zdraví není tabu
FOKUS Vysočina uspořádá Festival Na vlastní duši hned ve čtyřech městech. V Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Chotěboři a Hlinsku. Každý z nich bude mít trochu jinou obsahovou náplň, ale hlavní myšlenka je u všech stejná. Destigmatizace duševních onemocnění.
„Přáli bychom si, aby téma duševních nemocí přestalo být tabu. S příznaky duševního onemocnění se za svůj život potýká mnohem více lidí, než si možná myslíme a stigmatizace veřejnosti člověku na jeho cestě zotavení nepomáhá,“ vysvětluje Markéta Křivánková.
Jako výraz sounáležitosti s tématem duševního zdraví pak na každé akci festivalu budou pořadatelé rozdávat symbolické zelené stužky. Ty jsou mezinárodním symbolem pro povědomí o duševním zdraví. Každý kdo přijde na náš happening, tak může dát stužkou veřejně najevo, že téma duševního zdraví je pro něj důležité.

Hudba, workshopy…
Festival návštěvníkům nabízí skvělou hudbu, rozhovory se zajímavými hosty či tematické workshopy, například Zboř si svůj předsudek, Psychomat na budku, Mindball nebo Duše a tělo v době karantény.
Letošní ročník Týdnů pro duševní zdraví bude navíc specifický. Probíraných témat se totiž výrazně dotkla epidemie Covid – 19.
„Lidé díky koronaviru zažili zkušenost, kdy jim byla nějakým způsobem omezena lidská práva či jednoduše řečeno – jejich běžný život. A lidé s duševním onemocněním zažívají omezení, která jsou založena více na iracionálních důvodech, mnohem častěji,“ uvádí vedoucí havlíčkobrodského střediska FOKUS Vysočina Martin Lukáš.
I proto se připravené workshopy mnohdy dotknou právě tématu lidských práv či debat o pocitech v době karantény.

Festival Na vlastní duši odstartoval v pátek 11. září v Pelhřimově v Městských sadech a pokračuje v pondělí 14. září od 14.00 do 18.00 na náměstí v Havlíčkově Brodě, kde vystoupí například i kapela ATMO music. Akce v Havlíčkově Brodě se zároveň připojuje k oslavě výročí třiceti let fungování komunitních služeb pro lidi s duševním onemocněním v České republice.
V úterý 15. září od 12.00 do 16.00 pak festival dorazí na náměstí do Chotěboře, kde si mohou zájemci vyzkoušet například programování robotů.
Poslední štace Festivalu Na vlastní duši proběhne v pátek 18. září od 10.00 do 16.00 na Betlémské návsi v Hlinsku.

Více informací najdete na www.fokusvysocina.cz nebo na Facebooku FOKUS. Vysočina.

  • Facebook
  • Twitter