Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Tříkrálová sbírka 2019 přinesla na území Oblastní charity Havlíčkův Brod rekordní výtěžek

/
/
/
883 Zobrazení



Celkem 2 425 836 korun se ukrývalo ve 446 tříkrálových pokladničkách Oblastní charity Havlíčkův Brod. Výtěžek Tříkrálové sbírky 2019 je tak na území havlíčkobrodského okresu, Humpolecka a Polenska rekordní. Peníze od štědrých dárců pomohou hlavně lidem v nouzi z regionu.

Letos je havlíčkobrodská charita potřebuje na koupi devítimístného svozového auta pro klienty ledečské Sociálně terapeutické dílny a na rozvoj takzvané charitní záchranné sítě, kterou chystá ve spolupráci s charitami na Vysočině.

Rozsáhlé území Oblastní charity Havlíčkův Brod zahrnovalo při devatenáctém ročníku největší dobrovolnické akce v republice 94 obcí. Bez nadšených a vstřícných obyvatel i dalších pomocníků by se však Tříkrálová sbírka nemohla uskutečnit. „Podle ohlasů přímo z měst a vesnic víme, že tato dobročinná akce je vnímána rok od roku pozitivněji. Lidé se těší, až je tři králové navštíví, zazpívají jim a popřejí do nového roku jen to nejlepší. Radost jim dělá i to, že mají možnost přispět na pomoc potřebným z regionu. I když zvlášť o víkendu 5. a 6. ledna, kdy většina koledníků vyrazila do ulic, panovalo nevlídné počasí a hodně pršelo, šli naši dobrovolníci do sbírky s nadšením. Velmi si toho vážíme a děkujeme jim za pomoc, stejně jako všem obcím, farnostem a organizátorům v jednotlivých místech. Neméně děkujeme všem štědrým dárcům, kteří přispěli jakoukoliv částkou,“ uvedla jedna z koordinátorek Tříkrálové sbírky 2019 za Oblastní charitu Havlíčkův Brod Veronika Pavlasová.

Pozitivní vnímání Tříkrálové sbírky se podepisuje také na výtěžku, který rok od roku stoupá. „Letos je o 64 956 korun vyšší loni, takže máme nový rekord,“ poznamenala Veronika Pavlasová. Peníze pomohou Oblastní charitě Havlíčkův Brod zafinancovat koupi potřebného devítimístného svozového auta pro uživatele s lehkým nebo středním mentálním postižením, se sníženou soběstačností z důvodů zdravotního postižení či s přidruženou tělesnou vadou, kteří v pracovní dny využívají služby ledečské Sociálně terapeutické dílny. Jedna ze sociálních služeb havlíčkobrodské charity pomáhá lidem, kteří vzhledem ke svému hendikepu nemohou pracovat na otevřeném nebo chráněném trhu práce. Díky Sociálně terapeutické dílně a individuálnímu přístupu však rozvíjí své schopnosti a dovednosti, upevňují pracovní návyky a riziko jejich sociálního vyloučení se významně snižuje. Službu mohou využívat obyvatelé Ledče nad Sázavou a okolí města v okruhu do čtyřiceti kilometrů.

Výtěžek podpoří také rozvoj takzvané charitní záchranné sítě. „Tento projekt plánujeme v koordinaci s dalšími charitami na Vysočině. Stručně lze říct, že lidem, kteří jsou v tíživé životní situaci a dostupné služby jim neumí pomoci, budeme moci poskytnout například potraviny, hygienu, ošacení nebo vybavení domácnosti s tím, že materiální pomoc vždy doplníme odborným poradenstvím a podporou v řešení jejich problémů,“ vysvětlila ředitelka havlíčkobrodské charity Kateřina Svobodová.

Devatenáctý ročník Tříkrálové sbírky pořádá Charita Česká republika, přičemž v jednotlivých regionech ji zajišťují místní charity – v případě havlíčkobrodského okresu, Humpolecka a Polenska jde právě o Oblastní charitu Havlíčkův Brod. Celkem pětadevadesát procent z výtěžku putuje na přímou pomoc lidem v nouzi, z toho se pětašedesát procent vybrané částky vrací přímo Oblastní charitě Havlíčkův Brod, patnáct procent využívá na pomoc Diecézní katolická charita Hradec Králové, deset procent pomáhá v zahraničí a pět procent přispívá na podporu celostátních projektů. Zbylých pět procent tvoří náklady spojené se sbírkou.

  • Facebook
  • Twitter