Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Tři tipy na výlety aneb jak si užít báječnou dovolenou na Vysočině

/
/
/
845 Zobrazení



Vysočina patří mezi regiony s nejvyšším počtem památek v seznamu UNESCO. Patří mezi ně Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, bazilika sv. Prokopa s židovskou čtvrtí a hřbitovem v Třebíči a pohádkové město Telč. 

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře
Kostel se nachází na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou a jeho autorem je mistr barokní architektury Jan Blažej Santini-Aichl. O Janu Nepomuckém koluje legenda, podle které světcovu smrt doprovázelo pět hvězd. Proto má kostel neobvyklý tvar pěticípé hvězdy, pět východů, pět oltářů, pět chodeb a na hlavním oltáři můžete spatřit pět andělů a pět hvězd. Nádvoří má pět bran a pět kaplí. Kostel dokončený v roce 1722 je považována za vrcholné dílo slavného architekta.

Poutní kostel na Zelené hoře, foto: Alena Budíková

Návštěvu unikátního kostela spojte s prohlídku města Žďár nad Sázavou, ve kterém se nachází spousta úchvatných památek. Je to například zámek s barokním mostem zdobeným osmi sochami světců, Muzeum knihy, kostel Nanebevzetí Panny Marie, renesanční radnice s klasicistní fasádou, Regionální muzeum, barokní Dolní hřbitov či morový sloup. Většiny staveb zde navrhl opět Santini.

Bazilika sv. Prokopa s židovskou čtvrtí a hřbitovem v Třebíči
Poslední unikátní památkou z Vysočiny, kterou je součástí seznamu UNESCO, je románsko-gotická bazilika sv. Prokopa, která byla v minulosti používána jako sklad piva, konírna i obilní sýpka. Obnovena byla v první polovině 18. století a současnou podobu ji dal architekt Kamil Hilbert v letech 1923-1935.

Židovské město se nachází na levém břehu řeky Jihlavy, které bylo odjakživa osídleno židovským obyvatelstvem. Ti zde vytvořili ojedinělou čtvrť plnou křivolakých uliček, temných zákoutí, romantickým míst i klenutých průchodů. Židovské čtvrti dominuje přední a zadní synagoga. Součástí židovské čtvrti je hřbitov se 3000 náhrobky a obřadní síní.

Pohádkové město Telč
Město Telč je právem považováno za jedno z nejkrásnějších měst u nás. Poznáte jej podle trojúhelníkového náměstí lemovaného zachovalým arkádovým podloubím a barevnými měšťanskými domy s renesančními štíty, barokní kašnou a sochami. Náměstí dominuje renesanční radnice, kostel sv. Ducha s přilehlou věží, kostel sv. Jakuba s věží vysokou 60 metrů, v níž jsou umístěny dva vzácné zvony.

Dominantou města je úchvatný renesanční zámek, původně gotický hrad, který v 16. století nechal Zachariáš z Hradce přebudovat. V zámku se do dnešních dob dochovalo cenné vnitřní zařízení, které majitelům zámku sloužilo až do roku 1945.

V zámku se nachází Muzeum Vysočiny, ve kterém se seznámíte s historií města, zdejšími řemesly, lidovými kroji i malovaným lidovým nábytkem. V zámecké galerii si nezapomeňte prohlédnout zajímavou expozici Příběh zámku Veselíčko o dnes již zapomenutém šlechtickém sídle kousek od Lipníku nad Bečvou.

Tip na závěr aneb jak nejlépe financovat dovolenou? Nečekejte, až léto zaklepe na dveře, a na letní dovolenou se připravujte hned od podzimu. Dávejte si stranou potřebnou částku každý měsíc. Pokud vás náhle překvapí nečekané výdaje, které vám z rodinného rozpočtu ukrojí podstatný díl, využít můžete třeba rychlou expres půjčku. S výběrem vám pomohou například půjčky.cz. To však pouze v případě, že jste si jisti jejich řádným splácením. Myslete na zásady bezpečného půjčování.

  • Facebook
  • Twitter