Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Tři generace Škrabánků v havlíčkobrodské galerii a muzeu

/
/
/
1597 Zobrazení



Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod a Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě pořádají v současnosti výstavu v budovách obou institucí Procházet temným lesem, na které se setkají milovníci výtvarného umění hned s trojicí Škrabánků.

Expozice představuje Františka Škrabánka (1901–1974), Věroslava Škrabánka (1928–1963) a Věroslav Škrabánek ml. (1956). Podle informací pořadatelů se jedná o výjimečnou příležitost vidět společně obrazy, kresby a fotografie tří generací rodiny Škrabánkových.
František Škrabánek byl vysočinský krajinář, který je v okolí Havlíčkova Brodu a Humpolce dobře znám; instalace v muzeu nabízí obsáhlý výběr z jeho pozdní, expresivnější tvorby.
Dílo jeho syna, Věroslava Škrabánka st., dosáhlo stěžejního a i dobově významného vyjádření v abstrahované figuraci; zastoupena je i jeho tvorba tradičnější, a to zátiší, kytice a kresby krajin.
Fotograf Věroslav Škrabánek ml. vystavuje své minimalistické černobílé krajiny, figurální kompozice a obrazově pojaté detaily architektury.
Zápůjčky pocházejí od různých soukromých vlastníků, takže se nepředpokládá brzká prezentace
v podobném rozsahu a složení. K výstavě je volně k dispozici malá brožura s doprovodným textem a ukázkami prací všech autorů.
Zájemci si mohou výstavu prohlédnout od úterý do neděle od 9.00 do 12.00 a mezi 13.00 a 17.00.

Úvodní foto: Libor Blažek

Tvorba Františka Škrabánka
Věroslav Škrabánek st.
Věroslav Škrabánek ml.
  • Facebook
  • Twitter