Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Třebíč: Tea Dohnalová – Proměny vnitřní krajiny

/
/
/
1132 Zobrazení



Slavnostní zahájení výstavy soch Tei Dohnalové nazvané Proměny vnitřní krajiny. Vernisáž výstavy se koná ve středu 26. června v 17.00 v Galerii Malovaný dům v Třebíči.

Tea Dohnalová je mladá sochařka, která dokončuje magisterské studium na brněnské FAVU v ateliéru pod vedením Michala Gabriela. Už během studia své práce prezentovala na třech samostatných výstavách a několika společných. Její tvorbu výrazně podnítily dvě studijní zahraniční cesty, kde se zaměřila na práci s nalezenými materiály a procesuálnost, která se stává jejím stěžejním východiskem.

„Její dílo zahrnuje především figurální motivy, odlitky těl a objekty. Sochařka při práci využívá širokou škálu materiálů, ráda experimentuje s jejich kombinacemi i s technologickými postupy. Se zaujetím alchymistky, mísí prvky a s nadšením pozoruje a následuje jejich proměnu, je pro ni důležitý princip náhody.

Realitu Tea přetavuje do sugestivní tvorby vlastní vnitřní krajiny, kde můžeme potkat i fragmenty těl jejích blízkých, a kde se zrcadlí její zájem o napětí mezi hmotou a tím, co se nachází mimo hmotný svět. V jejím díle je patrný příklon k archetypálním tématům. Stylizovaná poloha, která je sochařce bližší než anatomická přesnost, má blízko k umění starověku či domorodých kultur.

Nejnovější tvorba zahrnuje spíše abstraktní objekty, jako jsou Menhiry, citace neolitického umění, které sochařka obaluje do barevné mozaiky a tím vytváří svébytné zakouzlené objekty,“ popisuje Johana Zelenáková, kurátorka výstavy.

  • Facebook
  • Twitter