Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Tiché doteky s Jakubem Felcmanem v havlíčkobrodském Oku

/
/
/
1692 Zobrazení



Projekce středoevropského filmu Tiché doteky se ve středu 27. listopadu zúčastnil i scénárista Jakub Felcman, který zastoupil spoluscénáristu a režiséra Michala Hogenauera.

„Film pracuje především s jazykovou rovinou, protože všichni aktéři filmu až na jednoho mluví anglicky, ale angličtina není pro ně rodným jazykem. Vzniká tak pro mě jako scénáristu neopakovatelná možnost ukázat, jak lze jazykem také manipulovat,“ uvedl ještě před projekcí Jakub Felcman.

Snímek sleduje mladou českou dívku Michaelu (Eliška Křenková), která začne jako au-pair pracovat v Německu. Hned po příjezdu jí rodina mění jméno na Miu, což se jí moc nelíbí, ale poprvé se podvolí. Změnami pak v průběhu děje prochází i charakter hrdinky, která opouští pod vlivem sektářského chování rodiny svá morální pravidla. Divák postupně zjišťuje, že se hlavní hrdinka dostává do podivného prostředí elitářské společnosti se sektářskými až totalitářskými rysy (výchova nového člověka). Ty ale na několika místech nápadně připomínají běžné chování evropské společnosti založené na výkonu a úspěchu, k němuž jsou děti nucené už od dětství. Míša se nechce po dvou týdnech vrátit domů, když ji rodina oznamuje, že nesplnila její očekávání, byl by to pro ni neúspěch, jak by obstála před těmi, od nichž za úspěchem odešla?
Postupně tak sledujeme její proměnu a zapojení do sekty, o níž se v závěru dozvídáme tvrdá data. Ve skutečnosti funguje nejen v Německu, kde proti ní před pěti zasáhla policie, ale také v dalších evropských zemí včetně České republiky.

Ve středu 4. prosince se mohou milovníci filmu, ale také zájemci o současné dění ve střední Evropě těšit na setkání s filmem Ukradený stát a debatou s Janem Moláčkem z Deníku N, který v minulosti na Slovensku působil jako zpravodaj České televize. Začátek je netradičně už v 19.00 v klubu Oko v Havlíčkově Brodě.

  • Facebook
  • Twitter