Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Šupinovka nádherná je miss houba roku 2018, ukázali ji v Novém Městě na Moravě

/
/
/
966 Zobrazení



Slizák lepkavý, slzivka oprahlá, čechratka podvinutá, leskloporka lesklá ale také hřib kovář nebo hřib osmahlý to je jen několik jmen hub, které se objevily na výstavě v novoměstském muzeu. V průběhu víkendu 20. a 21. října ji navštívilo téměř tři sta návštěvníků. 

Na dvorku muzea, u „mlýnku“ bylo vystaveno 140 druhů hub. Nasbírali je pomocníci z řad obyvatel Novoměstska. Na jejich správné určení a pojmenování dohlížela dvojice mykologů za jihlavského mykologického klubu: Kateřina Pauzarová a Jiří Burel.
„Byli jsme překvapeni obrovským zájmem o sběr hub pro výstavu. Ještě v pondělí jsme odhadovali, že bude maximálně padesát druhů. Nakonec jich v pátek odpoledne na stolech leželo 138. Na čtyřicítku to doplnili návštěvníci v sobotu ráno. Přímo ze sídliště přinesl jeden z místních obyvatel obrovskou pýchavku,“ komentuje množství hub pořadatelka Sylva Geffroy.

Výstava hub v Novém městě na Moravě, archiv Chaloupky, o. p. s.

„Nachystali jsme pro tuto akci vědomostní soutěž pro dospělé a poznávačku pro děti,“ říká Marie Sára Rajnošková z pořádající organizace Chaloupky, o. p. s., a dodává: „Z odevzdaných soutěžních lístků jsme vylosovali vítěze základních houbařských pomůcek: košíku, atlasu a nožíku. Někteří vítězové nemeškali a v neděli si hned po oznámení pro výhru doběhli.“
Vedle úlovku přinesených z lesa, si návštěvníci mohli odnést také vlastnoručně vyrobenou houbovou lampu nebo udrátovanou houbu. Také se mohli seznámit s houbařskou literaturou a atlasy či se poradit s mykology.
Všichni návštěvníci po prohlídce hub vybírali tu nejkrásnější miss houbu. Stala se jí šupinovka nádherná. V těsném závěsu za ní zůstala muchomůrka červená. Na třetím místě skončil hřib kovář.

  • Facebook
  • Twitter