Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Studentská nobelovka pro Matěje z Humpolce

/
/
/
626 Zobrazení



Absolvent oktávy Gymnázia dr. A. Hrdličky v Humpolci získal v sobotu 9. listopadu v rámci vyhlášení výsledků soutěže České hlavičky v brněnském Sono centru za svou loňskou práci v matematice nejvyšší možné ocenění.

V obecenstvu zasedli mimo jiné předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ministr školství Robert Plaga, řada vynikajících vědců, vysokoškolských pedagogů a další. Aktéry slavnostního večera se stali laureáti Českých hlaviček – soutěže, která je pro svou prestiž také nazývána studentskou nobelovkou.
V kategorii Universum – Člověk a exaktní vědy získal sošku také náš absolvent a čerstvý vysokoškolák Matěj Doležálek z loňské oktávy humpoleckého gymnázia. Nominaci mu přinesla středoškolská práce na téma kvaternionů. Cesta k ocenění však nebyla jednoduchá. Devadesát stránek matematického textu s originálními důkazními metodami totiž poněkud zaskočilo krajskou porotu SOČ, která za něj udělila druhé místo. Na základě licitace ale pozvali Matěj i do celostátního kola. Tam už s převahou zvítězil a také získal nominaci na Českou hlavičku. Vědecká porota Českých hlaviček pak ocenila především vysokou odbornou úroveň práce, která by obstála i jako diplomová na vysoké škole. Matěj zakončil své působení na humpoleckém gymnáziu nejlepším možným způsobem a Aleš Hrdlička dostal dárek k 150. narozeninám.

  • Facebook
  • Twitter