Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Stockfest jeho začátky a současnost

/
/
/
1502 Zobrazení



Dnes už tradiční festival Stockfest, který se letos uskuteční třetí srpnový víkend v Dobrohostově u Lípy na Havlíčkobrodsku, představuje v rozhovoru jeden z hlavních pořadatelů, kytarista Petr Kletečka.

Vzpomeneš si, s kým jsi projednal možnost pořádání Stockfestu na parketu v Dobrohostově?
S myšlenkou pořádat festival v Dobrohostově přišel Petr Milichovský. První čtyři ročníky festivalu se konaly v Knyku, kde kapelník Fortuny a Rebelky tehdy bydlel. Na přelomu století si ale Petr postavil dům v rodném Dobrohostově a při stěhování došlo – jen s malou nadsázkou – i na festival. Místní letní parket patří SDH Dobrohostov. Hasiči nás přijali s otevřenou náručí. Osmičlenný pořadatelský tým je (s výjimkou zmíněného Petra) z Havlíčkova Brodu, ale s místními obyvateli máme korektní a dnes – troufám si říct – už velmi přátelské vztahy.

Jaký byl ohlas obyvatel Dobrohostova?
Měli jsme trochu obavy při postupném rozšíření akce na tři dny. Obavy se ale vůbec nepotvrdily. Přirozenou výhodou je, že letní parket na okraji obce je situován tak, aby výkonná hudební aparatura směřovala mimo intravilán do polí. Tedy s výjimkou dvou domů naproti letnímu parketu, jejichž obyvatele ke vzájemné spokojenosti uplácíme volnými vstupenkami na celý program. Možná ještě důležitějším faktorem je, že hudebních akcí v Dobrohostově je během roku jako šafránu. Shrnuto, lidé v Dobrohostově jsou tolerantní a vzácnost je naší největší zbraní.

Myslíš si, že díky Stockfestu se ví více o obci Dobrohostov?
Stoprocentně! Pro stovky příznivců je Stockfest tradiční srpnovou zastávkou. Jako Broďák si považuji, že třídenní program festivalu v posledních letech pronikl do kulturního kalendáře Havlíčkova Brodu vydávaného Městským divadlem a kinem Ostrov ve spolupráci s Městským informačním centrem. Miniaturní replika Woodstocku ve vzdálenosti pouhých 11 kilometrů od Havlíčkova Brodu rok co rok táhne bez ohledu na konkrétní program. Úplně nové příznivce festivalu přinesl program dechových hudeb. Festivalů dechových hudeb se v Čechách zase tolik nepořádá, a tak cestu do Dobrohostova si postupně našli příznivci dechovky z celé republiky. 

Jak bylo těžké pro malý festival zajistit do programu kapelu Olympic?
Nápad pozvat legendární Olympic vznikl v neděli 19. srpna 2018 v noci. Právě skončil 23. ročník (19. v Dobrohostově) a v euforii z dalšího úspěšného ročníku jsme si říkali, že by to chtělo nějakou opravdu velkou pecku na oslavu výročí. Management kapely byl vstřícný, klíčem byla rychlost jednání a naše odhodlání ten koncert dotáhnout. Museli jsme mimořádně upravit výši pátečního vstupného. Honorář Olympicu samozřejmě odpovídá významu kapely, která je stále hrající hudební legendou a pobývá v několika síních slávy. Jako pořadatelé open air festivalu bez dotací samozřejmě vnímáme vysoké riziko spojené s možnou nepřízní počasí. A jak zpíval Petr Spálený, „štěstěna je bárka vratká“. Za pár týdnů už budeme všichni vědět, jak to dopadlo…

Úvodní foto: Kapela E.M.I.L. ze druhého ročníku festivalu v Knyku v roce 1997. Zleva Jiří Kletečka, Jaroslav Bořil, Josef Med, Jiří Beránek, Pavel Kletečka a Petr Kletečka, archiv Petra Kletečky

  • Facebook
  • Twitter