Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Start film v Bystřici nad Pernštejnem pokračuje workshopy

/
/
/
836 Zobrazení



I když pondělí a úterý provázel festivalové dění občasný déšť, pobyt v Bystřici nad Pernštejnem si úžívají lektoři i účastníci. Práce na workshopech, při níž se všichni učí a inspirují navzájem, v plném proudu pokračuje. Někteří z účastníků se rozhodli vyrazit do terénu, a tak je lze v Bystřici potkat téměř kdekoli.

Workshop filmového herectví vedla v jeho první polovině herečka Petra Nesvačilová. Své svěřence se připravovala na druhou část workshopu pod vedením režiséra Bohdana Karáska, který zároveň v pondělí večer představil v Kulturním domě svůj film Karel, já a ty. Nesvačilová seznamovala studenty hlavně s problematikou prožívání emocí, zatímco Karásek je bude učit herectví z pozice režisérské. K herectví ovšem neodmyslitelně patří i kavárenský život. Proto Petra se slovy: „No breakfast, no actress“ zamířila úterní ráno do kavárny, kde spolu s účastníky probírali a dokončovali scénáře, a později si zkoušeli natočit kamerové testy. Poté je předala Bohdanovi, kterého potěšilo, jak jsou jeho nové studentky a studenti šikovní. S lektorkou se přitom loučili se slovy, že se díky ní naučili „za dva dny tolik jako za tisíc let.“

„Naše lektorka Haruna je skvělá. Když jsme přišli s tím, že chceme experimentovat se světlem, hned začala zjišťovat, jestli jsou tu nějaké vhodné prostory,“ vyjádřila se Sofie, která se zapsala na workshop experimentální tvorby. Jeho lektorka Haruna Honcoop hned na úvod poznamenala, že se bude snažit podporovat nápady studentů. Jedna ze skupinek se tak v úterý odpoledne uchýlila do malého sálu Kulturního domu, aby si vyzkoušela experimentování s projektorem. Také druhá skupinka pracuje na vlastním díle a všichni se shodují, že je skvělé mít volné téma a lektorku, jež se jim snaží pomáhat a poskytuje jim zpětnou vazbu.

Na workshopu hrané tvorby režiséra Tomáše Pavlíčka se pracuje pilně a rychle, o čemž svědčí i to, že už druhý festivalový den měli účastníci hotový scénář a šli natáčet. K dispozici mají (stejně jako ostatní workshopy) profesionální techniku FUJIFILMU a výsledkem jejich tvoření by údajně měla být filozofická komedie. Po Bystřici se druhý den rozutekl i štáb z workshopu dokumentární tvorby Apoleny Rychlíkové. Účastníci si za téma zvolili budoucnost, a proto shání materiály a výpovědi, které budou moci využít. Sami se také rozhodli, že se při tvorbě vystřídají v jednotlivých profesích, aby každý lépe poznal to, co ho baví. „Zatím je to hodně práce, ale je to i zábava,“ uvedl jeden z účastníků.

Venku bylo možné potkat také workshop tvůrčího psaní pod vedením mladé literární autorky Kateřiny Šardické. V tomto workshopu je důležité se i rozpovídat, a tak studentky dělaly mnoho cvičení. „Myslím, že je podstatné mluvit o věcech, které lidi trápí, když jde o psaní,“ řekla Kateřina, jež má chvílemi pocit, že její workshop má svým způsobem terapeutický účinek. V rámci cvičení si účastnice posílaly pohlednice samy sobě za pět let. Výzvou pro ně nebylo jen pořádně promyslet vzkaz svému budoucímu já, ale dodržet i omezený rozsah, který měly k dispozici.

„Jsou skvělí,“ pronesla Veronika Svobodová, lektorka workshopu on-line reklamy, která působí jako manažerka PR a online marketingu v Jihomoravském inovačním centru. Na jejím workshopu panuje široké spektrum toho, co všechno účastníci řeší. „Přeměňujeme každodenní věci z plastu na ekologičtější cestu, aby to bylo pro Zemi lepší,“ vyprávěla jedna z účastnic. Studenti už stihli založit instagramový účet a dál se zápalem pokračují. Čeká je focení produktů a spousta jiné práce.

Po skončení workshopů se v Bystřici každodenně konají promítání v letním kině na Masarykově náměstí i v Kulturním domě, kde se mohli zájemci osobně setkat třeba s Tomášem Pavlíčkem na projekci jeho debutu Parádně pokecal. Potkávat zde diváci mohou také autory a autorky studentských soutěžních filmů, kteří je přijíždějí na festival osobně uvádět. Jedním z největších diváckých lákadel byla úterní projekce sportovního dramatu Zlatý podraz, který v letním kině uváděl režisér Radim Špaček. Na festival se vrátil po třech letech – na prvním ročníku byl totiž lektorem workshopu hrané tvorby. Spolu s ním dorazila i velmi rozverná delegace téměř kompletního filmového basketbalového týmu: herci Filip Březina, Jan Mansfeld, Alan Weissabel, Jiří Roskot a Martin Klapil. Po uvedení v Bystřici se všichni přesunuli do Nového Města na Moravě, kde byl v úterý 13. srpna poprvé zahájen START FILM právě snímkem Zlatý podraz.

Autorka textu: Adéla Šperková

  • Facebook
  • Twitter